Van de ‘bitch’ die in de wijn dook tot de ‘patser’ die bij Ferrari zweert: Cathérine volgt Vlaamse miljonairs

Eén miljard euro: dat is de opgetelde waarde van de vijf Vlamingen die Cathérine Moerkerke volgde voor haar programma Succesrijk! Topondernemers in Vlaanderen. De camera volgt de vijf op hun bedrijf en thuis, waar ze hun hart ophalen aan hun kinderen, hun schilderijen, hun dieren en hun oldtimers. ­Cathérine Moerkerke stelt de vijf top­ondernemers aan u voor.

Tom De Leur

© Succesrijk! Topondernemers in Vlaanderen

De ‘bobo’die van dieren houdt

Naast een vrouw en drie volwassen kinderen lopen bij Bart Verhaeghe thuis ook ezels, honden en katten rond. “De man woont niet klein, maar het is zeker geen paleis. Verhaeghe maakt het graag gezellig met zijn gezin.”

Moerkerke volgt hem in het trainingscentrum van de ­Rode Duivels in Tubeke, waar hij spreekt met toen­malig assistent-bondscoach Thierry Henry. We zien ook Abbas Bayat, de voorzitter van Charleroi en oom van de omstreden spelersmakelaar Mogi Bayat. We zien Ver­haeghe op een wedstrijd van Club Brugge, waar hij veel handen moet schudden, op een lezing voor studenten én op de Uplace-site in Machelen, waar Verhaeghe een ­winkel- en belevingscentrum wil bouwen. “Over Uplace wordt Bart Verhaeghe nog ­altijd emotioneel omdat het project veel tegenkanting krijgt. Maar hij gelooft er nog altijd in. Dat doorzettingsvermogen maakt van ­iemand een top­ondernemer, denk ik”.

De ‘patron’die maar één hobby heeft

James Ensor, Constant ­Permeke, Paul Delvaux, René Magritte, Panamarenko: ook de muren van Vic Swerts’ privéwoning zijn geld waard. De zoon van een melkboer uit Turnhout laat zijn kunst­collectie maar wat graag zien. “Maar niet om mee te pronken. Ik vroeg hem waar hij thuis tot rust kwam, waarop hij boven zijn tv-kamer liet zien. Boven hangen al die schilderijen. Vic Swerts ontvangt thuis wekelijks zakenpartners: als je echt wil uitpakken met je schilderijen, hang je die beneden.”

Moerkerke volgt Swerts in de koers en op zijn bedrijf. “Vic Swerts is een natuurlijke leider. Hij zegt geregeld dat hij maar één hobby heeft: Soudal zelf. Hij is nog elke dag verwonderd over de omzet die hij draait, want hij is van nul begonnen. Als hij in het buitenland is geweest, gaat hij eerst langs op het bedrijf en pas dan naar huis. Ze zeggen vaak dat ondernemers meedogenloos zijn, maar Swerts combineert vastberadenheid met menselijkheid.”

© Succesrijk! Topondernemers in Vlaanderen

De ‘bitch’die in de wijn dook

Natuurlijk is het fijn een van de rijkste vrouwen van West-Europa te zijn, maar voor Virginie Saverys is het leven vooral een kwestie van zon en druiven. “Ze verkocht in 2006 haar aandelen bij ­rederij CMB en heeft zich op een wijndomein gestort. Ze woont het grootste deel van de tijd op haar domein in Toscane.” Zou deze zakenvrouw nog andere passies hebben dan schepen en wijn? “Ze haakt en ze breit. Het hoeft niet altijd lopen of ­mediteren te zijn. (lacht) Ze reist ook erg veel. Elk jaar wil ze drie nieuwe landen ­bezoeken.”

© Succesrijk! Topondernemers in Vlaanderen

Virginie Saverys draagt een aparte bijnaam: de bitch. “Misschien door dat korte haar en dat ietwat stuurse ­uiterlijk, maar mij kwam ze hartelijk over. Ze is in een moeilijke wereld opgegroeid, met veel sociale onrust op de Boelwerf die haar familie in handen had. Stakende arbeiders stonden voor haar ouderlijk huis, gooiden bommetjes. Dat vormt je karakter.”

De ‘patser’die bij Ferrari zweert

“Ik heb de cover van Trends gehaald toen ik 27 was.” De meest bescheiden ondernemer van de vijf is Bart ­Versluys misschien niet, maar hij is niet de ‘glamour boy’ voor wie hij vaak ver­sleten wordt.

“Ik heb hem ­leren kennen als een warme en respectvolle mens, maar hij steekt zijn succes niet weg. Hij houdt van Ferrari en is daar ook heel consequent in. Hij rijdt alleen maar met ­Ferrari.” In een aflevering zien we wel een nieuwe Rolls Royce voor de deur staan. “Omdat zijn Ferrari toen naar de ­garage was. (lacht) Dat klinkt misschien heel erg patserig, maar ­Versluys werkt keihard in een wereld waar de ­concurrentie ook ontzettend zwaar is. Hij is ook een ­familieman die zijn twee kindjes naar school brengt en een sportman die elke dag gaat lopen.”

© Succesrijk! Topondernemers in Vlaanderen

Versluys vliegt met Moerkerke de kust af richting ­Cadzand. Tijdens de vlucht duidt de ondernemer al zijn bouwprojecten aan.

De ‘softie’die graag mediteert

Ja, Wouter Torfs mediteert vaak. “Maar hij is heus niet de man die alleen groene thee drinkt. Hij houdt van een goed glas wijn en tafelt graag, misschien meer dan goed voor hem is. Want hij zou ­eigenlijk iets meer op zijn ­gezondheid moeten letten sinds hij nierkanker kreeg.”

Moerkerke volgt Torfs op zijn bedrijf, op de schoenenbeurs in Milaan, bij een bezoek aan een winkel en thuis. “Schoenen Torfs bestaat voor 95 procent uit vrouwen. Torfs zelf heeft zeker een zachte kant, maar hij is geen ­softie: hij heeft de omzet van het familiebedrijf verveertienvoudigd. Thuis heeft hij geen kunst aan de muur, hij rijdt met een Volvo, en dure ­kleren zeggen hem niet veel.”

“Zijn bedrijf staat wel voor een enorme uitdaging, want schoenen worden tegenwoordig massaal via het internet gekocht. Tegelijk blijft hij ook ­investeren in het welzijn van zijn personeel én in zichzelf. Al is hij wel de eerste om zélf met dat mediteren te lachen.”

© Succesrijk! Topondernemers in Vlaanderen

Succesrijk! Topondernemers in Vlaanderen, VTM, 21.40 uur

Lees meer

Hoofdpunten

Keuze van de redactie

Video