© KMA

Pottenbakkerij opent winkel en mini-atelier in center in Borgerhout

De Antwerpse Lieve Bergmans van pottenbakkerij L’Esprit du Sable in Zandhoven opende zondag haar nieuwe winkel annex atelier in de centers in Borgerhout. “Ik kan nu met de fiets komen werken”, zegt Lieve.

kma

De centers zijn de ruimtes in de bogen onder de gemetste spoorwegberm langs de Singel. De stad wil de 59 centers renoveren en een nieuwe invulling geven om de buurt rond de Engelselei op te waarderen. De eerste negentien centers zijn bijna afgewerkt. L’Esprit du Sable is de derde winkel die er opent.

“Ik zie dit verkooppunt vooral als een kans om mijn ambachtswerk in de kijker te zetten”, vertelt Lieve Bergmans. “Ik ga hier ook draaien in een mini-atelier. Het vuilere werk blijf ik wel in Zandhoven doen, net als het lesgeven.”

Het gebogen plafond en de witgeschilderde bakstenen maken de winkel heel apart. Het doet ons wat aan de verenigingslokalen in de Antwerpse forten denken.

Bij Lieve kan je terecht voor originele vazen, theepotten, sake-kommetjes, urnes: noem maar op. Zelfs de keramieken schalen van het buffet op de receptie zondag, had de gastvrouw allemaal zelf gedraaid. Of ze geen schrik heeft voor barsten van de trillingen als de trein over haar winkel rijdt? “Dat valt goed mee. Alleen één persoon vond het adres niet en is terug naar huis gereden. Maar zo moeilijk is het niet. Je vindt altijd parkeerplek vlakbij.”

Lieve woont zelf in Antwerpen. “Fijn dat ik nu met de fiets naar het werk kan. Alleen mijn hond, een senior al, zit liever in mijn atelier in Zandhoven dan hier.”

Modern en retro

Ook enkele leerlingen kwamen een kijkje nemen, zoals Griet Van Steen (44) uit Pulderbos en Griet Verbiest (44) uit Borgerhout. “Ik vind de vormen die Lieve creëert heel apart, vaak modern en retro tegelijk. Haar kleuren en kleurcombinaties zijn ook fantastisch”, vindt Griet Van Steen. Griet Verbiest vindt het dan weer tof om de afgewerkte keramieken voorwerpen eens in een winkelcontext te zien, en niet tussen het klei en stof van het atelier zoals ze gewend is. “Een inspirerende plek, ik ga hier geregeld binnenspringen.”

Pottenbakkerij L’Esprit du Sable, Engelselei 240, Borgerhout, do-za 10-12.30u en 14-18.30u, zo 14-18.30u