Salmonellavergiftiging in West- én Oost-Vlaanderen: meer scholen en meer kinderen betrokken dan aanvankelijk gedacht

© gsd

In meerdere scholen in Zuid-West-Vlaanderen en één school in Oost-Vlaanderen hebben kinderen een salmonellavergiftiging opgelopen, zo bevestigt het Agentschap Zorg en Gezondheid. Het is nog niet duidelijk hoeveel scholen getroffen werden en hoeveel kinderen precies ziek geworden zijn. Mogelijk lag een maaltijd die de kinderen geserveerd kregen op school aan de oorzaak van de infectie.

mtm, gsd

“We hebben woensdag melding gekregen van salmonella-infecties bij kinderen in scholen in Pittem en Meulebeke”, zegt Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid. “Maar intussen weten we dat ook in andere scholen in de ruimere regio kinderen ziek geworden zijn. We zijn samen met de betrokken CLB’s gestart met het contacteren van alle scholen om in kaart te brengen waar de besmetting zich heeft voorgedaan en hoeveel kinderen er precies ziek geworden zijn. We doen ook enquêtes bij sommige kinderen en hun ouders om meer te weten te komen over wat ze wanneer gegeten hebben en welke symptomen ze wanneer gekregen hebben.”

Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) is meteen langs geweest bij de traiteur die het voedsel aan de twee eerstgenoemde scholen had geleverd. “Na inspectie kon voorlopig geen enkel oorzakelijk verband gelegd worden tussen deze onderneming en de zieke kinderen”, zegt FAVV-woordvoerder Jean-Sébastien Walhin. “Onze controleurs hebben monsters genomen die onderweg zijn naar het laboratorium van het Nationaal Referentiecentrum van Sciensano.”

Symptomen salmonellavergiftiging

De symptomen van een salmonella-besmetting, zijn misselijkheid, braken en diarree. Soms kan koorts optreden. In bepaalde gevallen kan buikgriep ernstige gevolgen hebben (bijvoorbeeld uitdrogingsverschijnselen) en kan een ziekenhuisopname nodig zijn. Ouders krijgen het advies waakzaam te zijn voor deze klachten bij hun kinderen en indien ze zich voordoen, op consultatie te gaan bij hun huisarts. Besmetting van mens op mens komt niet vaak voor maar een goede handhygiëne is toch aanbevolen.

Het meldpunt van het Voedselagentschap staat steeds ter beschikking voor vragen van de ouders en van consumenten in het algemeen: 0800-13.550.

Het onderzoek werd dinsdag in gang gezet: die dag waren er liefst 30 leerlingen afwezig in de Vrije Basisschool in Pittem en 14 in de Sint-Amandusschool in Meulebeke. Omdat dat veel meer was dan normaal, startten de beide scholen in samenwerking met de CLB een onderzoek op. Toen kwam de salmonellavergiftiging aan het licht. “Het eerste slachtoffer werd in de nacht van zondag op maandag binnengebracht met symptomen van salmonellavergiftiging”, zegt dokter Antonio Gazziano van het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt. “Nadien volgden nog dertien kinderen. Hun leeftijd varieert van vier tot elf jaar.” De veertien kinderen herstellen goed, drie van hen mochten ondertussen het ziekenhuis verlaten.

De directie van de scholen in Meulebeke en Pittem hebben samen met het CLB al een brief verspreid aan de ouders van de kinderen. Vermoedelijk liepen ze de vergiftiging op door iets verkeerd te eten.

De brief:

Beste ouders,

Op de school van uw dochter/zoon werden de laatste dagen opvallend veel leerlingen gemeld met gastro-enteritis (zogenoemde ‘buikgriep’). Veel voorkomende klachten zijn misselijkheid, braken en diarree. Koorts kan soms aanwezig zijn. In bepaalde gevallen kan buikgriep ernstige gevolgen hebben (bv. uitdrogingsverschijnselen). We kregen vanavond de melding dat een aantal kinderen besmet zijn met salmonella.

Indien uw kind ernstige of aanhoudende klachten van buikgriep vertoont, raden we aan uw huisarts of kinderarts te raadplegen. Bij kinderen wordt afgeraden om, zonder advies van een arts, diarree te behandelen met medicatie die de darmbewegingen stillegt (loperamide bv. Imodium®).

Bij gezonde kinderen wordt bij een salmonella infectie geen antibioticum opgestart. Bij kinderen met een medische voorgeschiedenis is dit soms wel noodzakelijk. Raadpleeg in dit geval zeker uw arts.

Een kind met buikgriep mag pas naar school komen zodra hij of zij voldoende hersteld is.

Om de overdracht van besmettelijke ziekten te voorkomen is het altijd belangrijk om vaak de handen te wassen, zeker na toiletbezoek, na het verversen van luiers en vóór elke maaltijd. Bij het bereiden van een maaltijd is het heel belangrijk om etenswaren voldoende te verhitten, rauwe en verhitte producten gescheiden te houden en proper te werken. Voedsel moet ook steeds op een veilige temperatuur bewaard worden:

- Laat bereide gerechten niet langer dan 2 uur op kamertemperatuur

- Plaats bereide en bederfbare etenswaren snel in de koelkast

- Warme gerechten moeten op een temperatuur boven 65°C gehouden worden

- Bewaar bereide gerechten niet langer dan 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries.

- Ontdooi etenswaren in de koelkast, niet op kamertemperatuur.

Het CLB houdt geregeld overleg met de dienst Infectieziektebestrijding van de Vlaamse overheid. Wij houden u zeker op de hoogte van eventuele nieuwe ontwikkelingen of maatregelen.

Voor verdere vragen kan u steeds terecht bij het CLB op het nummer 051/426642 van 8u tot 12u en van 13u tot 17u.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen