© pz Mewi

Explosies bij firma die gasflessen controleert: “De vuurbollen vlogen de lucht in, net als in de film”

Bij het bedrijf Cymaco, in het bedrijvenpark De Veert in Willebroek, is dinsdagavond brand ontstaan aan een pallet waarop verscheidene flessen met acetyleen stonden. Enkele flessen explodeerden en zorgden voor vuurbollen die de lucht ingingen. Eén arbeider liep brandwonden op.

Theo Derkinderen

Bij Cymaco worden gasflessen gecontroleerd en onderhouden. Wat er dinsdagavond precies is misgelopen, is nog niet helemaal duidelijk. Vast staat wel dat verscheidene flessen, gevuld met acetyleen, de lucht invlogen. “Eerst hoorde ik een luide knal en zag ik ook een kleine vuurbol. Nadien steeg er donkere rook op vanop het bedrijfsterrein en hoorde ik ook het gas sissen. Dan was er weer een knal en hoorde ik het opnieuw het sissende geluid. En uiteindelijk terug een knal met een gigantische vuurbol die de lucht inging. Het leek wel een explosie zoals je die alleen in de film ziet”, vertelt Wesley Rothier. Hij stond in zijn tuin aan het Stationsplein toen de brand bij Cymaco uitbrak.

De explosies waren hoorbaar in heel Willebroek. “Zelfs in Tisselt hebben ze de knallen gehoord. En bij ons daverden zelfs de ramen en deuren heel kort. Het was echt wel angstaanjagend”, klinkt het nog in de stationsomgeving.

© BFM

De hulpdiensten rukten massaal uit naar het bedrijf. “Uiteindelijk bleek het vuur te woeden in een ijzeren pallet waarin verscheidene flessen met acetyleen stonden. Die flessen stonden buiten, op een open terrein van het bedrijf”, zegt politiewoordvoerder Dirk Van de Sande.

Kettingreactie vermeden

“Er zijn flessen ontploft, van andere flessen stond het gas in brand. Om te vermijden dat er nog meer flessen zouden exploderen en dat er zich mogelijk een kettingreactie zou voordoen naar de andere opgeslagen gasflessen op het bedrijfsterrein, heeft de brandweer de brandende gasflessen laten opbranden en de flessen ook grondig gekoeld met bluswater. Een aanpak die gewerkt heeft.”

Hulpverleningszone Rivierenland zette verscheidene tankwagens in om water aan te voeren naar de site van Cymaco. Ook de grote tankwagen van brandweerpost Boom - met een inhoud van 40.000 liter bluswater - werd ingezet. “Omdat er tijdens de hele operatie ontploffingsgevaar was, werd er een veiligheidsperimeter ingesteld. Voor de omwonenden was er evenwel geen gevaar. Op het terrein zelf werden bluskanonnen ingezet om de gasflessen te koelen. De brandweermannen zelf bleven ook op een veilige afstand”, aldus nog Van de Sande.

Eén werknemer van Cymaco liep brandweerwonden op bij het ongeval. Hij werd naar de brandwondenafdeling van het Antwerpse Stuivenbergziekenhuis overgebracht. In de loop van de avond nam hij zelf al telefonisch contact met zijn werkgever om te melden dat alles vrij goed ging met hem. Momenteel wordt onderzocht hoe het vuur precies is kunnen ontstaan. Ondanks de brand kan het bedrijf gewoon blijven verder werken.