© Bart Roggeman

Frieda Heyman maakt volwassenen warm voor kunst met papier-maché

Op school maakten we voor carnaval ooit weleens een masker uit papier-maché. Frieda Heyman (64) uit Aartselaar toont dat het voor de groten ook een heel toegankelijke kunstvorm is.

In het heemmuseum van Schelle heeft ze een aantal van de vele creaties die ze in haar leven al maakte opgesteld. Stuk voor stuk vrolijke (dieren)figuren met een verhaal, zoals de bonte kippen of kikkers die aan yoga doen. “Ik haal mijn inspiratie uit de natuur, maar het hoeft niet per se natuurgetrouw te zijn. Toen bij de bosbranden in Spanje een hondje na dagen er nog levend en wel uitkwam, heeft mij dit bijvoorbeeld geïnspireerd voor een hondje op een halfverbrande boomstam. Of Becassine Nourrice (foto), een Franse stripfiguur, waarin een stukje verhaal van mijn moeder en grootmoeder verweven zit”, vertelt de kunstenares.

In het museum demonstreert ze ook. “Ik wil tonen dat papier-maché niet alleen zomaar leuk is om te knutselen op school. Het is dankbaar materiaal en bovendien goedkoop. Praktisch alle soorten papier zijn bruikbaar. Er moet wel wat geduld worden geoefend, want het is een groeiproces. Kinderen willen vaak meteen resultaat zien. Wie geduld oefent, kan tot mooie creaties komen”, zegt Heyman.

Om anderen ermee te laten kennismaken, organiseert ze elke maandag ook workshops in haar atelier in Aartselaar.

Heyman’s creaties zijn te zien in heemmuseum Bystervelt op de zondagen 26 mei en 30 juni, van 14 tot 17u.

www.artlekeno.eu