De voorbije jaren was de campagne alvast een groot succes in België.© rr

Ook in Berlaar neemt deel aan vierde editie van ‘Maai Mei Niet’: “Doe mee ‘niets’ voor de natuur”

Berlaar -

De vierde editie van de campagne ‘Maai Mei Niet’ gaat van start en ook Berlaar neemt opnieuw deel. Een maand lang geeft de gemeente extra aandacht aan ons groenbeheer door het gras op heel wat plaatsen in onze gemeente vrij te laten groeien.

Hélène Baccaert

“Veel mensen weten niet dat hun tuin ook een stukje natuur kan zijn. Wanneer wij onze tuinen inrichten zodat ze niet alleen de mens maar ook allerlei planten en dieren dienen, dan kunnen ze een wapen zijn in de strijd tegen de klimaat- en milieucrisis”, klinkt het bij het lokaal bestuur van Berlaar.

‘Maai Mei Niet’ wil helpen om deze crisis aan te pakken. En dat met kleine ingrepen in de tuin. Tuinen maken minstens 10 procent uit van de totale oppervlakte van Vlaanderen. “Ter vergelijking: dat is evenveel als er bos is”, zegt het bestuur.

“Onze tuinen minder verharden, regenwater meer laten infiltreren en bomen de ruimte te geven om te groeien: het zijn stuk voor stuk oplossingen voor nijpende problemen als de aanhoudende hitte en droogte waar we steeds vaker mee te maken krijgen. Ook ons gras anders gaan maaien, is zo’n oplossing. Water verdampt sneller uit de bodem wanneer gras te kort is. Minder maaien zorgt voor een betere waterinfiltratie bij droogte, wat groen beter wapent tegen de klimaatverandering.”

Insecten

“Als lokaal bestuur doen we mee met deze actie en zullen we gedurende de maand mei enkel nog de speelpleinen in onze gemeente maaien. In de Dokter Van Hoofstraat, Havikstraat en Herfststraat maaien we het hele jaar door minder frequent. We doen dit vooral om een aantal nieuwe buren te verwelkomen zoals vlinders, hommels, bijen en zweefvliegen.”

De voorbije jaren was de campagne alvast een groot succes in België. Zo kregen dankzij de deelname van burgers, lokale overheden en bedrijven maar liefst vijf miljoen(!) bijen dagelijks eten.

Vergroenen

Het lokaal bestuur lanceerde ook de campagne ‘Vergroen je (voor)tuin’. “Je vindt er tips en inspiratie om jouw tuin te ontharden en vergroenen zodat bijen en andere nuttige insecten zich er helemaal thuis voelen.”

“Nog tot en met 31 oktober 2024 kan je beroep doen op de gemeentelijke Tegeltaxi om de weggenomen tegels te komen ophalen. De Tegeltaxi werd speciaal voor het VK Tegelwippen in het leven geroepen en verdwijnt weer wanneer de campagne afgelopen is. Een tegeltaxi aanvragen kan via de website van de gemeente Berlaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners