Helmut Riemenschneider is klaar om aan zijn tocht te beginnen.© AF

Desselaar Helmut Riemenschnieder (86) fietst opnieuw naar zijn heimat Hessisch Lichtenau: “Ik heb avontuur nodig”

Dessel -

Helmut Riemenschneider (86) stapt maandag op de fiets voor een trip van 500 kilometer naar Hessisch Lichtenau, de zustergemeente van Dessel. Hij onderneemt die tocht al voor de vijftiende keer. “Alleen en op eigen kracht, want ik heb geen elektrische fiets.”

Annelies Frederickx

De stedenband tussen Dessel en Hessisch Lichtenau wordt weer wat nauwer aangehaald. In de Duitse stad vlak bij Kassel vindt volgend weekend het vijfjaarlijkse Heimatfest plaats en dus reist een Kempense delegatie naar de zustergemeente. De meeste delegatieleden vertrekken over enkele dagen, maar dat geldt niet voor Helmut Riemenschneider. Voor de grondlegger van de verbroedering start de reis al maandag, want hij legt de 500 kilometer af per fiets. “Alleen en op eigen kracht, want ik heb geen elektrische fiets”, valt de kranige tachtiger met de deur in huis.

Helmut schreef talloze boeken over zijn fietsreizen.© AF

“Dit wordt mijn vijftiende fietstocht naar Hessisch Lichtenau. Midden jaren tachtig maakte ik die trip naar mijn heimat voor het eerst met de fiets, maar nu zijn de omstandigheden helemaal anders. Duitsland is nooit een fietsland geweest. De inwoners fietsten er amper en dus was de infrastructuur er allesbehalve. Nu is dat helemaal anders. Sinds de opmars van de speedpedelecs zijn veel fietspaden aangelegd, vooral langs de rivieren. Zo kan ik mijn traject tegenwoordig uitstippelen langs fietsroutes en is de reis een stuk veiliger.”

Avontuurlijk

Een gps monteert Helmut Riemenschneider niet op zijn fiets. “Ik ken de weg”, knipoogt de Desselaar. “Vooraf kijk ik wel eens op Google om de route uit te stippelen en moeilijke punten print ik uit om een houvast te hebben. Ik hoop 100 kilometer per dag af te leggen en dus vrijdag ter plaatse te zijn. Onderweg heb ik twee slaapplaatsen gereserveerd, in Venlo en in het Ruhrgebied. De andere avonden zie ik wel waar ik kan slapen.”

“Ik ken de weg. Vooraf kijk ik wel eens op Google om de route uit te stippelen en moeilijke punten print ik uit om een houvast te hebben”

Helmut Riemenschneider

86-jarige Desselaar

LEES OOK. Dessel en Hessisch Lichtenau vieren een halve eeuw verbroedering dankzij… een aap

Dat avontuurlijke is de Desselaar niet vreemd. Hij is de oprichter van de vereniging De Vakantiefietser en reed al de hele wereld rond op zijn stalen ros. “De passie voor de fiets heb ik pas na mijn vijftigste ontdekt. Ik kocht een fiets hier net over de grens in Reusel, omdat fietsen daar goedkoper waren. Mijn eerste fiets was echt een basismodel met slechts drie versnellingen. Daarmee reed ik de eerste keer naar Hessisch Lichtenau in amper twee dagen. Ik had nochtans geen verstand van fietsen.”

Noordkaap en Patagonië

“Onderweg ontmoette ik een man op een koersfiets. Hij was net naar de Noordkaap gereden en zijn verhaal intrigeerde mij. Goed een jaar later trok ik zelf met de fiets naar de Noordkaap en dat was het begin van een reis om de wereld. Ik doorkruiste alle continenten. Jeruzalem was de meest memorabele culturele tocht en de Noordkaap de zwaarste. Ik was namelijk niet voorbereid op de koude en kwam in een regelrechte sneeuwstorm terecht.”

Helmut digitaliseert momenteel zijn hele diacollectie omdat hij zijn memoires schrijft.© AF

Helmut Riemenschneider schreef talloze boeken over zijn fietsreizen en momenteel werkt de Desselaar aan zijn memoires. “Mijn mooiste reis wat betreft het landschap, maakte ik in Patagonië, maar ook Nepal was indrukwekkend. ” Op de vraag waarom Helmut op zijn 86ste toch weer met de fiets en niet met de wagen naar Hessisch Lichtenau rijdt, is hij formeel: “Het is mijn hobby. Mensen vragen mij vaak waarom ik niet ‘gewoon’ op vakantie ga naar Frankrijk of Spanje. Ik kan echt geen dag aan een strand liggen. Ik heb avontuur nodig!”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners