© AP

Bill Cosby (80) schuldig bevonden aan seksueel misbruik

In het nieuwe proces tegen Bill Cosby heeft de twaalfkoppige jury bij een rechtbank in de Amerikaanse staat Pennsylvania donderdag de Amerikaanse komiek schuldig bevonden aan alle drie aanklachten van seksueel misbruik. De acteur riskeert tot 30 jaar cel.

De tachtigjarige Cosby stond gedurende bijna drie weken terecht voor het drogeren en seksueel misbruik van Andrea Constand in haar woning in januari 2004. Zelf houdt hij vol dat de vrouw, die donderdag in de rechtszaal aanwezig was, had ingestemd met de seks.

Zijn advocaten voerden ter zitting aan dat de vrouw een “pathologische leugenaarster” is die op geld uit was. Zo heeft zij buiten de rechtbank om een minnelijke schikking aanvaard van meer dan drie miljoen dollar. Voor de openbare aanklager is die betaling echter een bewijs van schuld.

Vrij op borgtocht

De beslissing van de jury is een zware slag voor Cosby. Hij riskeert in theorie dertig jaar cel, en een boete van 25.000 dollar voor elke aanklacht. In juni 2017 bereikte de jury na 52 uur beraadslagen in een eerste proces geen overeenstemming. Dat proces liep aldus met een sisser af.

Sinds het schandaal rond Cosby uitbarstte, kwamen al meer dan zestig vrouwen naar buiten met beschuldigingen van seksueel misbruik aan het adres van de komiek. Het huidige proces focuste op de aanklacht van Andrea Constand, een voormalige medewerkster van de Temple University in Philadelphia. De andere gevallen waren alle verjaard.

Tot er binnen zestig à negentig dagen een uitspraak over een strafmaat is, blijft Cosby vrij op borgtocht, aldus het NBC News. De komiek viel uit naar het Openbaar Minsterie toen dit het over het al of niet intrekken van de borg had.

“Strijd niet ten einde”

Cosby’s advocaat Tom Mesereau, bekend van de zaak tegen de overleden popster Michael Jackson, zei buiten het gerechtsgebouw dat de “strijd nog niet ten einde is”. Cosby, die zelf niets aan verslaggevers zei, zal in beroep gaan tegen zijn schuldigbevinding, aldus zijn raadsman volgens Amerikaanse media.

Procureur Kevin Steele zei op een persconferentie dat “gerechtigheid is geschied”. Cosby is “al te lang ontsnapt” aan een schuldigverklaring voor seksueel misbruik. “Geld, macht of uw statuut verhinderen ons niet een strafrechtelijk onderzoek te openen en vervolging in te stellen”, zei de magistraat aan het adres van de acteur.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer