Direct naar artikelinhoud
6 conclusiesRechtszaak Donald Trump

Hij onderging het met gesloten ogen en een zure uitdrukking: 6 vaststellingen na cruciale getuigenis op het proces tegen Trump

Voormalige president Donald Trump tijdens zijn rechtszaak in New York.Beeld NYT

De geloofwaardigheid van Stormy Daniels werd op de proef gesteld toen advocaten van Trump haar motieven in twijfel trokken. Dit zijn zes vaststellingen na de cruciale getuigenis in het proces tegen Trump. ‘Ik wil dat hij verantwoordelijk wordt gehouden.’

en

“The people call Stormy Daniels.”

Daarmee begon de intense en vaak ongemakkelijke getuigenis van Stormy Daniels, die dinsdag bijna vijf uur lang in een rechtszaal in Manhattan haar verhaal vertelde over een ontmoeting met Donald Trump in 2006. De daaropvolgende doofpotaffaire met zwijggeld is het fundament geworden van de zaak van de openbaar aanklager.

Daniels sprak snel en uitvoerig over haar eerste ontmoeting met Trump tijdens een golftoernooi voor beroemdheden in de buurt van Lake Tahoe, Nevada.

Na de lunchpauze vroeg Trumps advocaat Todd Blanche om een nietigverklaring, met het argument dat de vragen van de aanklager bedoeld waren om Trump in verlegenheid te brengen en de jury te beïnvloeden.

De rechter, Juan Manuel Merchan van het Hooggerechtshof van de staat, was het ermee eens dat sommige getuigenissen van Daniels “beter onuitgesproken hadden kunnen blijven”, maar hij weigerde een nietigverklaring.

Oud-president Donald Trump (77) wordt beschuldigd van het vervalsen van bedrijfsgegevens. Hij wilde daarmee een betaling van 130.000 dollar aan Daniels verdoezelen vlak voor de verkiezingen van 2016. Trump zou een affaire gehad hebben met Daniels. De oud-president ontkent de beschuldigingen en zegt dat hij geen seks heeft gehad met de vrouw. Als hij wordt veroordeeld, kan hij een effectieve of voorwaardelijke gevangenisstraf krijgen.

Hier zijn zes vaststellingen na de dertiende dag van Trumps rechtszaak.

1. Aanklagers namen een risico met hun getuige

Juryleden hoorden in de rechtbank een levendig verslag van de ontmoeting aan het meer van Tahoe en leerden de vrouw kennen die het zwijggeld had ontvangen. Dat kan een risico zijn voor de aanklagers, afhankelijk van of de jury Daniels verhaal als obsceen of aangrijpend beschouwt.

Daniels beschreef de ontmoeting met Trump op het golfevenement en het accepteren van zijn uitnodiging voor een diner. Een medewerker van Daniels zei: “Wat kan er nu misgaan?”.

Ze herinnerde zich dat Trump een pyjama droeg toen ze hem ontmoette in zijn hotelsuite en ze vroeg hem zich om te kleden. Ze spraken over de porno-industrie en hij vroeg naar inkomsten, vakbonden en het testen op seksueel overdraagbare aandoeningen.

Stormy Daniels bij het verlaten van de rechtbank in New York.Beeld AP

Ze zei dat ze hadden gepraat over zijn familie, waaronder zijn dochter, die hij vergeleek met Daniels: “Mensen onderschatten haar ook”, herinnerde Daniels zich zijn woorden. Ze hadden het ook over zijn vrouw; Trump zei dat ze “niet eens in dezelfde kamer sliepen”. Hij suggereerde dat Daniels zou kunnen verschijnen in The Apprentice.

Toen ze later uit de badkamer kwam, vond Daniels Trump gedeeltelijk uitgekleed, zei ze. De seks was vrijwillig, zei ze, maar er was een “machtsonevenwicht”.

2. Trump kreeg nog een waarschuwing

Rechter Merchan heeft de voormalige president al tien aanklachten wegens minachting opgelegd, hem een boete van 10.000 dollar (zo’n 9.300 euro) gegeven en twee keer gedreigd hem naar de gevangenis te sturen. Dinsdag werd de rechter opnieuw boos op Trump nadat Merchan zei dat hij “hoorbaar had gevloekt” en “met zijn hoofd had geschud”.

Trump met zijn een van zijn advocaten.Beeld AFP

De rechter vroeg de advocaten van Trump om privé met hun cliënt te praten en zei dat de gedragingen van Trump de getuige - Stormy Daniels - zouden kunnen intimideren.

“U moet met hem praten”, zei de rechter. “Dit tolereer ik niet.”

3. Het motief voor de omkoping is een twistpunt

Aanklagers vroegen Daniels naar een verklaring uit 2018 waarin ze de seksuele afspraak ontkende. Daniels zei dat ze die verklaring niet had willen ondertekenen en dat het niet waar was.

Daar speelden de advocaten van de verdediging gretig op in. Het bewees volgens hen de tekortkomingen van Daniels als getuige. Eén van hen, Susan Necheles, impliceerde in haar kruisverhoor dat Daniels probeerde om “geld af te persen” van Trump.

Daarop antwoordde Daniels scherp: “Niet waar.”

4. Het verhaal van Daniels zit Trump dwars

Zelfs nog voordat de zitting dinsdagochtend begon, liet Trump zijn frustratie over Daniels blijken in een boze post op Truth Social. Daarin zei hij dat hij net had gehoord dat er een getuige zou komen en dat zijn advocaten “geen tijd” hadden om zich voor te bereiden. De post werd kort daarna verwijderd, mogelijk vanwege zorgen over het schenden van het spreekverbod.

Een rechtbanktekening van Stormy Daniels.Beeld AP

Trump bracht een groot deel van de zitting door met gesloten ogen, maar bleef een deel van de dag aandachtig, vaak met een zure uitdrukking op zijn gezicht. Hij fluisterde voortdurend tegen zijn advocaten en mompelde op een gegeven moment een scheldwoord.

Maar tegen de middag had hij zijn gewoonte om zijn ogen te sluiten weer opgepakt, zelfs tijdens een strijdlustig kruisverhoor.

5. Daniels geloofwaardigheid is een hindernis voor aanklagers

De motieven van Daniels zijn een belangrijk aandachtspunt voor de verdediging. Op een scherp moment confronteerde Trumps advocaat Necheles haar met wat ze omschreef als “haar haat jegens de voormalige president” en vroeg of ze “wilde dat hij naar de gevangenis zou gaan”. Daniels antwoordde: “Ik wil dat hij verantwoordelijk wordt gehouden.”

Necheles vroeg Daniels ook over hoe ze geld zou verdienen door te beweren seks te hebben gehad met Trump. Daniels antwoordde: “Ik heb geld verdiend door mijn verhaal te vertellen”, en voegde er later aan toe: “Het heeft me ook veel geld gekost.”

6. De woorden van Trump blijven hem achtervolgen

Aanklagers hebben verschillende keren geprobeerd om eerdere verklaringen van Trump tegen hem te gebruiken.

Voordat Daniels dinsdag getuigde, las een getuige passages voor uit boeken van Trump. Sommige gingen over zijn zuinigheid. Anderen beschreven zijn voorliefde voor wraak.

Trump na de zitting.Beeld AFP

“Jarenlang heb ik gezegd dat als iemand je naait, je die persoon terug moet naaien”, las de getuige voor. De passage ging verder: “Als iemand je pijn doet, ga er dan zo venijnig en gewelddadig mogelijk achteraan.”

Niet lang daarna nam een van zijn vijanden - Daniels - het woord. Haar kruisverhoor wordt donderdag hervat.

© The New York Times