Onze man wandelt door Thessaloniki en ziet: “De Brugse fans gebruiken hun verstand”

Club Brugge had zijn supporters opgeroepen om zich, gezien de PAOK-dreigementen, in Thessaloniki low profile te gedragen. De 1.200 meegereisde fans volgen die richtlijnen voorlopig goed op, zo kon onze reporter ter plaatste vaststellen: geen liedjes, geen blauw-zwarte kleuren.

Pieter-Jan Calcoen in Thessaloniki

De angst zit er goed in bij Club Brugge. Na de rellen met PAOK-hooligans van vorige week in West-Vlaanderen regende het bedreigingen van Grieken op sociale media: er zou in Thessaloniki wraak genomen worden. Konden de Brugse fans dan wel veilig de verplaatsing maken?

Club kaartte de bezorgdheden aan bij de UEFA en PAOK, de wedstrijd werd bestempeld als een ‘hoogrisicomatch’, maar dat bood vanzelfsprekend geen garanties dat er geen incidenten zouden zijn. Blauw-zwart vroeg zijn supporters dan ook om vooral níet te provoceren: je moet het niet opzoeken.

Een wandeling in Thessaloniki leerde ons dat de Brugse achterban die boodschap begrepen heeft. In de loop van de voormiddag en de vroege namiddag gebruikten de aanwezige Belgen, die genoten van de zon en de mooie omgeving, collectief hun verstand. Er is geen blauw-zwart waar te nemen in het straatbeeld, er worden ook geen supportersliedjes gezongen. Als die houding niet verandert, zou het verbazen dat er nog problemen komen voor de match. Als er toch iets zou gebeuren, zijn er voldoende agenten in de buurt om in te grijpen.

Wat rondom de wedstrijd?

Het is natuurlijk niet omdat het in het stadscentrum rustig blijft dat er vanavond niks meer kan foutlopen. Op weg naar het stadion lijkt alles safe te zullen zijn: de Club-fans maken de trip van ongeveer een kwartier in bussen onder politiebegeleiding. Maar wat net voor, tijdens en na de wedstrijd? De PAOK-supporters hebben een kwalijke reputatie - in 2022 werd er nog een Aris-fan doodgestoken -, dus het valt niet uit te sluiten dat zij zich in de marge van de Conference League-return zullen laten gelden. Club heeft een tiental stewards mee om de orde te helpen handhaven, maar als het echt tot gevechten komt, zijn die mensen vanzelfsprekend niet bij machte om de agressievelingen uit mekaar te houden. De politie, die massaal aanwezig zal zijn in het Toumbastadion, kan dat wel.

Bij Club, de UEFA en de Belgen in Thessaloniki hoopt men dat de kalmte van in de stad gewoon doorgetrokken wordt…

In Brugge waren er rellen tussen de politie en de PAOK-hooligans.© Isosport

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer