De Franse premier Gabriel Attal© AFP

Frankrijk wil moeilijke jongeren naar kostschool sturen: “Ver weg van hun buurt en mensen die hen op dwaalspoor brachten”

Frankrijk wil jongerengeweld aanpakken met strengere en snellere straffen, maar ook met preventie en opvoedingsondersteuning. “We moeten het gezag versterken”, zei premier Gabriel Attal donderdag in Viry-Châtillon. Begin april werd in de Parijse voorstad een 15-jarige doodgeslagen door andere jongeren. Het misdrijf was er een in een reeks van soortgelijke, soms fatale, gewelddadige aanvallen onder jongeren die Frankrijk momenteel op zijn grondvesten doen schudden.

Bron: BELGA

“Gezag wordt maar al te vaak in twijfel getrokken door een minderheid van onze jongeren”, zei Attal. Die voegde daaraan toe dat jongeren weer moeten leren waarden en plichten te respecteren. Ouders moeten hiervoor verantwoordelijk worden gehouden, maar moeten ook worden gesteund als ze overweldigd worden door de opvoeding van hun kinderen, klonk het.

Een van de mogelijkheden is om moeilijke jongeren naar kostscholen te sturen. Voordat een jongere afglijdt naar delinquentie, zei Attal, zal worden voorgesteld dat ouders hun kind naar een internaat sturen “ver weg van hun buurt en van de mensen die hen op een dwaalspoor hebben gebracht”.

De premier, die donderdag 100 dagen in functie is, kondigde ook aan dat hij de strijd zal opvoeren tegen drugshandel en islamistische indoctrinatie in Franse wijken. Jonge meisjes moeten zonder hoofddoek kunnen rondlopen of kunnen eten wat ze willen zonder te worden aangevallen, luidde het.

Bij een brute aanval op een 13-jarig meisje in Montpellier sprak de moeder het vermoeden uit dat de aanval verband hield met het feit dat haar dochter, in tegenstelling tot andere moslimschoolmeisjes, geen hoofddoek droeg. In de Elzas kreeg een 13-jarig meisje klappen omdat ze niet zou hebben gevast tijdens de ramadan.

Attal, die voor zijn benoeming tot premier de portefeuille onderwijs had, kondigde ook aan dat scholen nog meer een plek moeten worden om jonge mensen op te voeden en te vormen. “De strijd om het gezag wordt gewonnen in de klas”, aldus nog de Franse premier.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer