De mast komt uit Amsterdam en de wieken uit Oostenrijk
Foto: VRT NWS

Eerste gerecycleerde windturbine van ons land staat in Maasmechelen: "Even goed en helft goedkoper dan een nieuwe"

In Maasmechelen is de eerste gerecycleerde windturbine van ons land geplaatst, op het terrein van wafelfabriek World Cones. De windturbine draaide al 15 jaar in het buitenland, maar is opgeknapt en zal nog eens 20 jaar mee kunnen gaan. 

"Het is de eerste circulaire windturbine van de Benelux die we hier gaan plaatsen", zegt projectmanager van Groep Bolckmans Peter Vercruyssen. Het is dus een primeur voor België en voor de Benelux dat er een tweedehands windturbine geplaatst wordt, bestaande uit onderdelen van oudere windturbines. "De turbine is opgebouwd uit een mast uit Amsterdam en de wieken komen uit Oostenrijk."

De meeste nieuwe windmolens die gebouwd worden, zijn 200 meter hoog. Maar op sommige plaatsen laat de vergunning maar een windmolen van maximaal 150 meter hoog toe. En daarvoor zijn deze oudere modellen nog geschikt. "De turbines zijn nog in goede staat en die kunnen dus nog een tweede leven krijgen op locaties waar grote turbines niet zijn toegestaan, zoals hier", zegt Peter Vercruyssen.

Voordelen

Er zijn nog andere voordelen aan gerecycleerde windturbines. "Deze tweedehands turbine werkt net zo goed als een nieuwe", gaat Vercruyssen verder. "Ze zijn volledig nagekeken op sterkte en kwaliteit van het metaal, ook de elektronica wordt nagekeken. Dus alles wordt eerst nauwkeurig gecheckt, voordat die terug wordt opgebouwd. En we hebben de garantie gekregen dat de turbine nog 20 jaar mee kan, met een productiecapaciteit van 97 procent."

Daarnaast is het een pak goedkoper. "Een gerecycleerde turbine is ongeveer de helft goedkoper dan een nieuwe. En deze is uiteraard ook veel sneller CO2-neutraal dan een nieuwe." Het zal dus zeker niet de laatste gerecycleerde windturbine in ons land zijn. 

Bekijk: In Maasmechelen werd vandaag de eerste gerecycleerde windturbine van ons land geplaatst

Videospeler inladen...

Meest gelezen