Media

Björn Soenens zwaait binnenkort af als VS-correspondent

© vrt

Björn Soenens keert begin 2025 terug naar België, na acht jaar correspondent te zijn geweest in de VS voor VRT NWS.

Veerle Vanden Bosch

Björn Soenens kondigde in een interview met Humo aan dat de verslaggeving over de eedaflegging van de nieuwe Amerikaanse president op 20 januari 2025 zijn laatste wapenfeit wordt als correspondent voor VRT NWS in de Verenigde Staten. “Dan zal ik hier acht jaar gewoond en gewerkt hebben,” zegt hij in het interview, “even lang als de maximale ambtstermijn van een Amerikaanse president.”

In een reactie aan VRT NWS geeft Soenens aan dat hij graag opnieuw dichter bij zijn familie en schoonfamilie wil zijn. “Mijn kinderen, mijn oude moeder van 85, dat trekt wel aan je.” Bovendien kon zijn echtgenote acht jaar lang niet werken in de VS, omdat ze alleen een verblijfsvergunning en geen werkvergunning had. “Dat is eigen aan het journalistenvisum dat wordt toegekend”, aldus Soenens.

Soenens volgt de actualiteit in Amerika al bijna twintig jaar. Hij praat momenteel met de VRT over zijn professionele toekomst. “Mijn lat ligt hoog”, meldt hij in Humo. “Ik wil relevant werk blijven maken en blijven doen waar ik goed in ben: analyseren en kritische vragen stellen. Ik heb ontzettend veel ideeën. Ik ga ervan uit dat ik me genoeg heb bewezen om respectvol behandeld te worden. Bij mijn terugkeer zal ik net geen 57 jaar zijn. Ik wil nog een jaartje of tien voluit gaan.”