Direct naar artikelinhoud
ColumnKarlijn van Houwelingen

Trump zal zijn vrouw veel uit te leggen hebben, maar ik vermoed dat hij politiek weinig last zal krijgen van Stormy Daniels’ getuigenis

Trump zal zijn vrouw veel uit te leggen hebben, maar ik vermoed dat hij politiek weinig last zal krijgen van Stormy Daniels’ getuigenis
Beeld Sergio Avellaneda - NYT

Correspondent in New York Karlijn van Houwelingen en hoogleraar Amerikaanse politiek Bart Kerremans volgen de ontwikkelingen in de VS op de voet. Wekelijks brengen ze verslag uit van de race naar het Witte Huis. Van Houwelingen volgt momenteel met veel interesse het proces tegen Donald Trump in Manhattan.

De eerste keer dat ik Stormy Daniels zag, was ze bijna naakt. Ze was in roodkapjekostuum het podium van een nachtclub even buiten New York opgekomen en was er zonder kleren weer van afgestapt. Ik had naar twee beroemde borsten boven een minieme string staan kijken, omdat de toenmalige president van de VS ze ook had gezien. Ze heetten Donder en Bliksem, ontdekte ik later.

De tweede keer dat ik Stormy Daniels zag, deze week, droeg ze een lang zwart vest en zat ze nerveus in de rechtszaal van Manhattan. Ze ratelde zo snel, dat de griffier de draad kwijtraakte. Of ze wat langzamer kon praten, vroeg de rechter. En of ze alsjeblieft gewoon de vragen kon beantwoorden, zonder uit te weiden over irrelevante details.

Old Spice

Stormy Daniels getuigde onder ede in de strafzaak tegen Donald Trump over het zwijggeld dat ze kreeg in 2016. Ze vertelde zelfs over de gouden manicureset en het flesje Old Spice in de toilettas van Trump. Daar heeft ze stiekem in gekeken toen ze de wc in zijn hotelsuite gebruikte, op de avond van de seksuele ontmoeting die Trump koste wat het kost geheim wilde houden.

Daniels leunde in het getuigenbankje achterover en legde haar hand in haar nek, om voor te doen hoe hij in boxershort op het bed lag toen ze de badkamer uitstapte. Ze begon te beschrijven dat ze seks hadden in standje missionaris, maar op dat moment greep de rechter in. Dat hoefde niet in het dossier.

Trump vloekte een keer hoorbaar, bleek later uit de transcripties van de griffier, maar ik kon in de zaal alleen zijn achterhoofd zien. Het was urenlang weggedraaid van Stormy. Zij werd steeds zelfverzekerder en beet stevig van zich af in een kruisverhoor. “Je wilde geld uit de zak van Donald Trump kloppen”, verweet diens advocaat Susan Necheles haar. “Niet waar!”, riep Daniels.

De bedgeheimen van een oud-president waren misschien vermakelijk, maar het echte bewijs in de strafzaak werd een dag eerder besproken. Een boekhouder en administratief medewerker van Trump bevestigden de echtheid van e-mails, facturen en cheques waarmee de zwijggeldbetalingen werden afgehandeld. Advocaat Michael Cohen trad op als tussenpersoon. In de boeken waren de bedragen verwerkt als ‘juridische dienstverlening’, verklaarden de kantoorklerken. Trump wordt precies daarom vervolgd: in campagnetijd zou hij de deal met Stormy Daniels illegaal hebben laten verdoezelen in zijn boekhouding.

De advocaat van Trump protesteerde bij de rechter. Als het hier om de boekhouding ging, waarom moest de jury dan weten of Trump een condoom gebruikte? (Dat deed hij niet, verklaarde Stormy.) Haar emoties op die avond zijn ook weinig relevant bij een verdenking van valsheid in geschrifte. Daniels verklaarde dat ze het gevoel had dat al het bloed wegtrok uit haar handen en voeten toen bleek dat Trump op haar lag te wachten. Ze weet niet meer hoe ze op het bed is beland, staarde naar het plafond en probeerde aan iets anders te denken tijdens de seks. “Sommige dingen hadden beter niet gezegd kunnen worden”, vond ook de rechter.

Make America Horny Again

Trump zal zijn vrouw veel uit te leggen hebben, maar ik vermoed dat hij politiek weinig last zal krijgen van de getuigenis. Zo ging het ook in 2017, toen ik in die nachtclub in volle glorie kennis kon maken met de presidentiële maîtresse. De Make America Horny Again-tour, noemde Stormy Daniels haar reis langs Amerikaanse stripbars destijds. In Club Gossip op Long Island mocht ik voor twintig dollar komen kijken naar het nieuwste schandaal dat Donald Trump parten speelde.

Er kwamen wat aanhangers op af. Gary, een jonge man in geblokt overhemd, sprak met bewondering in zijn stem over het avontuurtje met Stormy, toen nog in mysteriën gehuld omdat zij zich aan haar geheimhoudingscontract hield. “Ik hóóp dat het echt gebeurd is”, zei Gary. Het was namelijk precies wat hij zo waardeerde aan Donald Trump, zei hij.

Voor sommige kiezers maakte de affaire hem ongeschikt als president, maar voor de mannen in die club maakte zijn buitenechtelijke misstap hem vooral mens, en daarmee een aantrekkelijk politiek figuur, leerde ik toen. “Normaal pretenderen politici dat ze beter zijn dan anderen en zulke dingen niet doen”, zei Gary. “Hij is gelukkig geen normale politicus.”