Paus Franciscus tijdens een samenkomst van pro-gezinsgroepen.
Foto: AP

Paus Franciscus roept op om kinderen te maken: "Zonder kinderen verliest een land zijn ambitie voor de toekomst"

Paus Franciscus roept op meer kinderen te maken. Dat deed hij tijdens een samenkomst van pro-gezinsgroepen. Hij wil zo de dalende geboortecijfers waar veel geïndustrialiseerde landen mee te maken hebben, keren. Hij roept op tot een langetermijnbeleid om gezinnen beter te ondersteunen.

De paus hoopt dat (vooral) de Italianen gehoor geven aan zijn boodschap. Het geboortecijfer in Italië daalt al 15 jaar lang en heeft vorig jaar een recordlaagte gekend. Toen werden 379.000 baby's in Italië geboren. De paus heeft het over een "demografische winter". Hij vraagt dan ook om beleidsmaatregelen te treffen die die trend zullen keren. "Het aantal geboortes is een teken van hoop", zegt hij. "Zonder kinderen en jongeren verliest een land zijn ambitie voor de toekomst.

De Italiaanse premier Giorgia Meloni heeft een campagne opgezet in de hoop het aantal geboortes op te krikken naar 500.000 tegen 2033. Volgens demografen is dat aantal cruciaal om de economische impact van de vergrijzing in Italië tegen te houden. Met deze uitspraken van de paus krijgt die campagne een duwtje in de rug.

De paus komt ook met concrete voorstellen. Zo stelt hij voor om mensen betere arbeidscontracten te geven en hen te ondersteunen bij het kopen van een huis. Hij wil zo vermijden dat vrouwen zich genoodzaakt zien te moeten kiezen tussen een gezin of een carrière.

"Het probleem van onze wereld is niet dat er kinderen worden geboren: het is egoïsme, consumptiedrang en individualisme die mensen verzadigd, eenzaam en ongelukkig maken," zei Franciscus.

Meest gelezen