Dvd met bewijsmateriaal vernield: drugsdealers gaan vrijuit en krijgen 80.000 euro terug

Omdat een dvd met bewijsmateriaal bij justitie per ongeluk vernield werd, heeft de rechtbank in Gent gisteren drie drugscriminelen vrijgesproken. Ze riskeerden tot vier jaar cel. Als gevolg van de vrijspraak krijgen ze ook 80.000 euro inbeslaggenomen geld, een Porsche en een Harley Davidson terug.

mkm, cma

Drie Oost-Vlaamse drugscriminelen werden vervolgd omdat ze grote hoeveelheden cannabis, amfetamines en cocaïne naar het buitenland uitvoerden. Het onderzoek werd al in 2009 opgestart, maar de zaak sleepte jarenlang aan. De bende liep al een veroordeling op in Duitsland, het Openbaar Ministerie in ons land wilde daar nog celstraffen bovenop doen.

Maar tijdens het proces dook een probleem op. “Mijn cliënt werd in opdracht van de rechtbank in 2018 opnieuw over het dossier ondervraagd”, vertelt Joris Van Cauter, advocaat van de hoofdverdachte. “Hij werd toen geconfronteerd met uitschreven opnames van telefoongesprekken. De speurders zeiden dat hij bepaalde dingen telefonisch had verklaard, maar mijn cliënt ontkende. Om na te gaan wie de waarheid sprak, hebben we gevraagd om de dvd met telefoontaps te mogen beluisteren. Maar op de griffie bleek toen dat de dvd vernield was.” De dvd was in tweeën was gebroken tijdens een verhuizing. Door het gebrek aan bewijs zag de rechtbank gisteren geen andere keuze dan de strafvordering onontvankelijk te verklaren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER