Direct naar artikelinhoud
Sport

Sportapplicatie maakt sport verslavend

Sportapplicatie maakt sport verslavend
Beeld kos

Fietstochten delen op Strava, looptochtjes vastleggen op Runtastic en op elk moment checken hoeveel stappen je al hebt gezet op je sporthorloge: het gebeurt massaal. Toch is het opletten, want het risico op sportverslaving neemt toe als je alles deelt.

Wanneer sporters hun prestaties via apps en sporthorloges verzamelen en delen, zijn de extra aanmoedigingen mooi meegenomen. Maar nieuw Brits onderzoek waarschuwt dat de kans op een sportverslaving zo groter wordt. Zij volgden 255 duursporters. Mensen die weinig sporten, raken geprikkeld door die nieuwe snufjes om toch uit hun zetel te komen. Maar van de onderzochte wielrenners loopt bijna vier op tien (39,6 procent) het risico op een sport- en trainingsverslaving. Tel daar de lopers en triatleten bij en je komt op 44,7 procent.

Een verklaring is volgens de onderzoekers te zoeken in het feit dat we via sportapps onze prestaties instant vergelijken met die van anderen. Wie op Strava een collega-wielertoerist sneller de Ventoux over ziet fietsen, kan gaan twijfelen. "En die prestaties kunnen ervoor zorgen dat recreatieve sporters afdrijven van hun eigen doelstellingen", klinkt het.