21 februari 2018 om 03:00
Luister naar

Psst: Genade is dat je verder mag, maar soms op een andere plek

Mensen die de held zijn in hun eigen verhalen, altijd de kurk waar hun afdeling, hun vriendengroep, hun kerkenraad op drijft. U kent ze wel. Daar deed Halbe Zijlstra me vorige week aan denken. Hij zei niet gewoon: ‘Vergis u niet: Putin is erop uit ...’ Zelfs niet: ‘Ik weet toevallig dat Putin ooit …’ Het leek even alsof de groten der aarde hem er graag bij hadden in hun datsja’s.

In de dagelijkse omgang zijn zulke mensen vervelend, ze praten te veel, je weet nooit waar de feiten ophouden en de overdrijving begint. Voor een minister en een diplomaat is dat een serieus probleem. Zijlstra moest weg. Dat vond ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers uiteindelijk ook, maar hij zei in het debat: ‘... wel in het besef dat wij het vroeger of later allemaal van genade moeten hebben, omdat wij allemaal fouten maken’. Dat vond ik mooi. Ook namens mij. Maar was het relevant?

Laten we Zijlstra deze uitglijder van harte vergeven (ik doe dat makkelijker dan met wat hij ooit over asielzoekers zei: dat die hierheen komen en dan ‘ooglidcorrecties, borstverkleiningen of -vergrotingen, complete tandrenovatie’ laten doen). Gun hem over een tijdje een andere baan en blijf hem dit dan niet achterna dragen. Maar een tweede kans als minister was ondenkbaar. Genade is dat je verder mag, maar soms op een andere plek. Weg uit het paradijs. Iemand anders ruimt jouw rommel op.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Na de oorlog was het: zwijgen en vooruit maar weer, het leven hernam zijn loop. Met grote gevolgen

De grootvader van Bart Jan Spruyt werd in de oorlog onder dwang tewerkgesteld in Duitsland. Daar sprak hij na de oorlog nooit meer over. 'Voor mij is hij altijd volstrekt ontoegankelijk gebleven.'

Paul Schenderling

Kun jij als grootgrondbezitters die zwaar onderbetaalde dagloner recht in de ogen aankijken?

Je kunt je een wereld zonder naasten en naastenliefde nauwelijks voorstellen. Toch was dit een groot deel van de wereldgeschiedenis het geval, stelt Paul Schenderling.

Heb je een mening die ons stoort? Dan slepen we gerust de fouten van je voorouders erbij

Lodewijk Asscher wordt nog steeds gepest met de rol van zijn grootvader in de Joodse Raad, signaleert Reina Wiskerke. Wat gebeurt er met de nakomelingen van NSB'ers als de archieven over hen opengaan?

Afbeelding

Op de koffie bij 'filmster' Gerlach van Beinum, de laatste akkerbouwer onder de rook van Amsterdam

Met een documentaire over zijn leven groeit boer Gerlach, de bijzondere akkerbouwer onder de rook van Amsterdam, uit tot een begrip. Maar een echte filmster zal hij nooit worden, merkt columnist Gerard ter Horst.

beeld nd

Ik wil een tegengeluid laten horen: denken aan scheiden hoeft niet het begin van het einde te zijn

De podcast ‘Gebroken Gelofte’ van het Nederlands Dagblad, een podcast over scheiden in christelijk Nederland, heeft flink wat losgemaakt. Is het geen promo voor scheiden? Wordt scheiden zo niet genormaliseerd?

Mijn pake deelt zijn handen en zijn oren, omdat hij zijn leven lang heeft geleerd Jezus te volgen

Zijn pake logenstraft het vooroordeel dat de babyboomer enkel klaagt en profiteert, schrijft Mark de Jager. ‘In het samenwerken voor het goede, vallen kerkelijke en culturele verschillen weg.'

Jan Willem Wits

Waarom het een aderlating is als de lutheranen in Nederland zouden uitsterven

Hoelang houden de kwijnende lutherse gemeenten binnen de Protestantse Kerk het nog vol? Wat zou het betekenen als ze van de Nederlandse aardbodem verdwenen? We kunnen de lutheranen niet missen, vindt Jan-Willem Wits.

Afbeelding

Christenzionist in gesprek met een Palestijns christen. 'Je kunt altijd nog verhuizen'

Stel dat een christenzionist ergens bij Bethlehem de Palestijnse Daoud Nassar ontmoet. Aad Kamsteeg maakt zich een voorstelling van dat gesprek en welke argumenten dan meestal worden gebruikt.

Afbeelding

Het is goed te begrijpen waarom voetballer Cody Gakpo luistert naar de worship van Eline van Dijk

De teksten van een nieuwe generatie Nederlandse worship- en aanbiddingsleiders worden eerlijker valt columnist Gerard ter Horst op. Een sterk voorbeeld vormt Eline van Dijks ‘Levenswoorden’. Cody Gakpo blijkt ook fan.