Direct naar artikelinhoud

Geen 'buckets' voor de Britten: honderden KFC-filialen dicht door fout bij distributeur DHL

Voor miljoenen Britten deze week geen Hot Wings, Crispy Strips of Double Crunch. Honderden filialen van fastfoodketen Kentucky Fried Chicken (KFC) moeten hun deuren sluiten omdat ze geen kip krijgen aangeleverd.

Gesloten filiaal in Zuid-Londen.Beeld afp

De KFC-vestigingen zijn de dupe geworden van het besluit van het moederbedrijf om over te stappen op een andere distributeur. Tot 13 februari werd het kippenvlees bezorgd door Bidvest, een Zuid-Afrikaans distributiebedrijf met een divisie gespecialiseerd in voedseltransporten. KFC gunde het contract aan DHL, de pakjesbezorger van Deutsche Post.

Een vertegenwoordiger van de Britse vakbond GMB zei tegen de BBC dat KFC was gewaarschuwd dat DHL slecht was toegerust op de bezorging van bederfelijke waren, onder andere omdat DHL de distributie vanuit een centraal depot wil regelen. 'Drie weken geleden zag KFC in dat het een verschrikkelijke vergissing had begaan, maar toen was het al te laat', aldus Mick Rix van GMB.

KFC erkent dat de nieuwe transporteur met opstartproblemen kampt. Het kan niet zeggen wanneer de normale gang van zaken is hersteld.

Van de 900 vestigingen in het Verenigd Koninkrijk waren er dinsdagochtend 646 gesloten. Maandagavond waren er 575 dicht. KFC heeft een website opgezet waarop klanten kunnen zien waar in de buurt ze wél terecht kunnen voor een 'bucket' kipstukjes.

Met grappen probeert de keten haar clientèle te charmeren: 'The Colonel is working on it.' De kolonel is oprichter Harland David Sanders. Sanders begon de keten in 1952. Hij stierf in 1980 en draait zich volgens sommige twitteraars nu om in zijn graf.

Op alle gesloten KFC-vestigingen hangen briefjes met een uitleg.Beeld afp