Direct naar artikelinhoud
Wedstrijdverslag

Ajax sluit rampseizoen af met gelijkspel, Vitesse neemt afscheid van eredivisie

Vitesse en Ajax, de grootste crisisclubs van de eredivisie, hebben hun turbulente seizoen met een leuk voetbalgevecht afgesloten: 2-2.

Josip Sutalo maakt gelijk voor Ajax.Beeld Pro Shots / Paul Meima

Het reeds gedegradeerde Vitesse en het van plek vijf verzekerde Ajax persten er in de laatste speelronde nog een boeiend gevecht uit. Daarin ging de thuisclub verder waar het sinds de puntenmindering was gebleven: met onbevangen en frivool voetbal de fans nog wat teruggeven voor de trouwe steun.

Bijna 19.000 fans in Gelredome zagen Vitesse na een kwartier ook op voorsprong komen toen Amine Boutrah de bal na een scherpe uitbraak in de lange hoek mikte: 1-0.

Het paste perfect in het feestje dat het noodlijdende Vitesse ervan wilde maken in het - voorlopig - laatste eredivisieduel en mogelijk zelfs de laatste profwedstrijd nu de clubleiding er alles aan doet om die licentie te behouden.

Een overwinning leek daarbij te veel gevraagd aangezien Ajax in het restant van de eerste helft nadrukkelijk op jacht ging na de gelijkmaker en die op slag van rust ook vond. De Kroatische verdediger Josip Sutalo verlengde een voorzet van Anton Gaaei (hij begon in de basis door een schorsing van Jorrel Hato) het Vitessedoel in.

In de laatste minuten van de eerste helft en ook aan het begin van de tweede helft maakte Ajax, dat de kansen opstapelde, aanspraak op meer. Het overwicht verdween toen de bezoekers, nadat aanvaller Steven Berghuis werd ingebracht voor middenvelder Sivert Mannsverk, met vier spitsen gingen spelen.

Wanorde defensie Ajax

Kacper Kozlowski profiteerde van de defensieve wanorde bij Ajax door een voorzet van Thomas Buitink binnen te volleren (2-1). Een hossende geel-zwarte massa zag vervolgens de sterk invallende en naar Feyenoord verkassende vleugelspits Anis Hadj Moussa nog een paar keer op Geronimo Rulli stuiten.

Mede daardoor kon Ajax, dat komende week in Francesco Farioli definitief beet hoopt te hebben met een nieuwe hoofdtrainer, er nog een slotoffensief uit persen. Die leverde in de slotseconden prompt nog de gelijkmaker op. Berghuis, die vooraf nog pleitte voor een voetbalfeestje tussen de crisisclubs, liep de 2-2 binnen. Zo besloot Ajax het seizoen in stijl, waarin de club voor de negentiende keer dit seizoen tegen puntenverlies aanliep.

Ajax neemt het in de laatste wedstrijd van de eredivisie op tegen VItesse.Beeld Pro Shots / Toon Dompeling