Direct naar artikelinhoud
Terrorisme

VN waarschuwen voor 30.000 overgebleven IS-leden: "Krachten achter globaal terrorisme zijn er nog"

VN waarschuwen voor 30.000 overgebleven IS-leden: "Krachten achter globaal terrorisme zijn er nog"
Beeld AFP

De terreurbeweging Islamitische Staat mag dan wel militair zo goed als verslagen zijn, toch zijn er volgens een nieuw VN-rapport nog zo'n 30.000 leden actief in voornamelijk Syrië en Irak. Het rapport waarschuwt voor de gevaren die daaruit voortvloeien.

Hoewel de meeste van die 30.000 IS-leden zich bevinden in Syrië en Irak, waar zij militair zo goed als uitgeschakeld zijn, bevinden zich volgens het rapport ook nog verscheidene gelieerde groeperingen in Afghanistan, Libië, Zuid-Oost Azië en West-Afrika. Sommige prominente leden zijn nog militair actief terwijl anderen ondergedoken leven in bevriende gemeenschappen.

Het is volgens de VN-experts zeer waarschijnlijk dat een kleine versie van IS zal blijven voortbestaan en op een meer verborgen manier zal opereren. Vooral in Irak is dit nu al het geval, aangezien IS in Syrië nog enkele kleine gebieden in handen heeft. De doctrine zal volgens experts hoe dan ook worden gehandhaafd, zij het in een minder gecentraliseerde vorm. 

Ook het globale netwerk van de Afghaanse terreurgroep al-Qaïda is volgens de VN-experts nog lang niet uitgeroeid. Onder andere in Jemen, Somalië, Zuid-Azië en Iran zou de organisatie nog sterke verankerd zijn.

Omgekeerde stroom

De toestroom van buitenlandse terroristen naar Syrië en Irak zou tot stilstand gekomen zijn, maar de VN-experts waarschuwen voor een belangrijke nieuwe uitdaging. "De omgekeerde stroom mag dan voorlopig niet zo hevig zijn als we verwacht hadden, toch blijft het een serieuze uitdaging", stellen de experten.

De huidige vermindering van het aantal aanslagen in Europa is volgens het rapport mogelijk slechts een tijdelijk fenomeen. "De belangrijkste drijvende krachten achter het globale terrorisme zijn er nog steeds."

Indien groeperingen als IS en al-Qaïda zich reorganiseren, zou dit weer een toename kunnen betekenen van "internationale terroristische activiteiten". Volgens de experts blijft Europa ook één van de hoofddoelwitten van IS.