Paul De Weert houdt van een barokke stijl, maar ook de roeisport komt terug als thema in zijn werken.© Ward Bosmans

Oud-olympiër (79) stort zich op schilderkunst en opent eerste expo in The Boathouse

Heindonk, Edegem -

Paul De Weert (79) uit Edegem is een ronkende naam in de roeiwereld. Hij vertegenwoordigde ons land op de Olympische Spelen van München (1972) en Montreal (1976). Roeien doet hij nog steeds, maar in zijn roeiclubhuis in Heindonk houdt hij nu ook zijn eerste expo als kunstschilder.

Ward Bosmans

In Bistro The Boathouse in Heindonk (Willebroek) opende Paul De Weert dit weekend een eerste tentoonstelling van zijn werk. “Ik ben ondertussen al achttien jaar gepensioneerd. Ik was lange tijd zelfstandige en stond daarna ook nog in het onderwijs waar ik sierkunsten en ambachten doceerde. Ik had een zaak in binnenhuisinrichting. Het creatieve zat er dus altijd wel een beetje in”, zegt Paul.

Paul (rechts op de foto) op de Olympische Spelen in München in 1972.© rr

Maar het grootste deel van zijn jeugd zat De Weert op het water. Als lid van de nationale roeiploeg vertegenwoordigde hij België tweemaal op de Olympische Spelen. “In München in 1972 roeide ik in de twee met stuurman en in 1976 in de vier zonder stuurman. Ik mag van geluk spreken dat ik nog steeds gezond ben en dat betekent dat ik dus nog steeds roei. In november deed ik nog mee aan de nationale kampioenschappen indoor roeien. Ik roeide er een tijd waar mee ik in mijn leeftijdscategorie wereldkampioen zou zijn geworden. Dit jaar moet ik mij misschien toch maar eens inschrijven voor dat WK”, lacht Paul.

Het thema roeien komt vaak voor in zijn schilderijen.© Ward Bosmans

Op zijn 72ste begon Paul met schilderen. Hij schreef zich in bij de academie van Wilrijk. “Maar dit is de eerste keer dat ik mijn werk aan het grote publiek toon. Waarom ik dat in Heindonk doe? Bistro The Boathouse is ook het clubhuis van mijn roeivereniging en dus ligt mijn hart hier aan de oevers van Hazewinkel. De zaakvoerster van The Boathouse stelde mij voor om te exposeren.”

“Al mijn werk is figuratief en ik werk bijna uitsluitend met olieverf op doek. Ik ga mij uiteraard niet vergelijken met de goeie barokschilders, maar ik laat mij wel inspireren door hen”

Paul De Weert

Roeier en schilder

Het meest houdt Paul van barok.© Ward Bosmans

Stijl van Rubens

Het werk van Paul De Weert is qua thema’s heel gevarieerd. Uiteraard zien we vaak taferelen uit de roeisport terugkomen. “Maar ik maak ook portretten, het thema muziek komt soms terug, maar het meest hou ik van het barokke werk. Zeg maar de stijl die Rubens hanteerde. Al mijn werk is figuratief en ik werk bijna uitsluitend met olieverf op doek. Ik ga mij uiteraard niet vergelijken met de goeie barokschilders, maar ik laat mij wel inspireren door hen. Hoe het komt dat ik al zoveel werken heb? Ik voel de drang om veel te schilderen. Ik ben tenslotte ook al op een bepaalde ouderdom gekomen, hé. Zoveel tijd heb ik niet meer”, lacht Paul.

“Ik wou vooral laten zien dat een topsporter ook creatief en fijngevoelig kan zijn”

Paul De Weert

Roeier en schilder

Of er na deze tentoonstelling nog meer volgen, is voorlopig nog een vraagteken. “Het is de eerste keer dat ik mijn werk toon. Dat was een bewuste keuze, maar of dat herhaald wordt, hangt niet alleen van mij af. Ik wou vooral laten zien dat een topsporter ook creatief en fijngevoelig kan zijn. Wij roeiers, worden vaak aanzien als stoere jongens die alleen maar met hun sport bezig zijn. Dat is volgens mij een misverstand. Een topsporter kan ook heel gevoelig zijn. Tijdens de lange, eenzame trainingen hebben wij veel tijd om over het leven na te denken.”

Paul toont trots een van zijn werken.© Ward Bosmans

De tentoonstelling kreeg de toepasselijke naam Etes-vous prêts? Partez! “Zo werd in mijn tijd de start gegeven bij een roeiwedstrijd. Ondertussen is dat ‘verengelst’ naar ‘Attention. Go!’ De veelzijdige werken van oud-olympiër Paul De Weert zijn te bezichtigen in Bistro The Boathouse, Beenhouwerstraat 24 in Heindonk (Willebroek). De expo is gratis toegankelijk en is alle dagen open van 11 tot 21 uur, behalve op maandag.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners