vrijdag 18 januari 2019 - Auto & Motor
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Nasser Al-Attiyah. REUTERS

DakARrally

Al-Attiyah geeft Toyota en Overdrive eerste zege

Nasser Al-Attiyah is de eindwinnaar van de Dakarrally. Geen primeur, want de 48-jarige Qatarees (in 2012 olympisch medaillewinnaar in het schieten) had al twee eindzeges op zijn naam staan. In 2011 won hij voor VW en in 2015 voor Mini. Maar deze overwinning is wel de allereerste voor Toyota en voor het Belgische team Overdrive.

Al-Attiyah lag de hele wedstrijd op kop, behalve na de tweede etappe. Terwijl iedereen zijn deel van de problemen kreeg, was hij een toonbeeld van regelmaat. Hij haalde de eindmeet in Lima (Peru) met 46 minuten voorsprong op Nani Roma (Mini). Sébastien Loeb (Peugeot) won de meeste etappes, maar mispakte zich één keer in de navigatie en had ook technische pannes. Hij werd derde.

Colsoul evenaart vader

De vierde plaats ging naar de Pool Jakub Przygonski, die in zijn Mini genavigeerd werd door Landenaar Tom Colsoul. Het duo viel in rit 6 terug met schakelproblemen, maar zoon Tom evenaarde de prestatie van vader Guy, in 1984 aan het stuur van een Opel Manta.

Oud-winnaars Giniel de Villiers (Toyota, 9de), Carlos Sainz (Mini, 13de en winnaar van de slotrit) en Stéphane Peterhansel (Mini, opgave) vielen allemaal terug. De Belg Stéphane Henrard legde met zijn Dunbee-kever beslag op de 14de plek.

Bij de tweewielers was de Australiër Toby Price de eerste van een trio KTM-rijders. Bij de trucks zorgden de Russen Eduard Nikolaev en Dmitry Sotnikov voor een dubbelslag voor Kamaz. Gerard de Rooy werd derde op 1u34’.

Antwerpenaar Charly Gotlib haalde de finish bij zijn 30ste deelname. Hij deelde een SxS (side by side) met Christian Fournier.  (mc)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws