Het standbeeld van Ludwig Van Beethoven op de Haverwerf in Mechelen.© Dirk Vertommen

Stad viert 200 jaar ‘Ode an die Freude’ van Beethoven met zangmoment: “Samen brengen we hulde aan zijn Mechelse roots”

Mechelen -

Op 7 mei 2024 is het precies tweehonderd jaar geleden dat de negende symfonie van Beethoven in première ging. Om het slotstuk Ode an die Freude te eren, nodigt de stad Mechelen iedereen uit om het Europese volkslied uit volle borst te komen meezingen op het Cultuurplein.

Stijn Van de Sande

Twee eeuwen geleden bracht Ludwig van Beethoven, wiens roots in Mechelen liggen, de negende symfonie uit. Het laatste deel van dat stuk vormde later de basis voor het Europese volkslied. De tekst verwoordt het ideaal van een wereld waarin alle mensen als broeders leven. Een ideaal waarin Beethoven en Schiller, de dichter die de tekst schreef, beiden geloofden. Naar aanleiding van Construct Europe wordt het stuk extra in de kijker gezet.

“We grijpen deze unieke verjaardag en het momentum van het Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie aan om onze koren en de Mechelaars samen te brengen”, zegt burgemeester Bart Somers (Voor Mechelen). “Het is geweten dat samenzang de verbondenheid aanzwengelt. Daarom nodigen we graag alle Mechelaars uit om mee te doen. Die aanpak ligt in lijn met het thema van de Europese hymne en brengt hulde aan de Mechelse roots van Beethoven.”

Het zangmoment vindt plaats op het Cultuurplein.© Dirk Vertommen

“Een stadsfestival als Construct Europe betekent ontmoeting en ontroering”, aldus Kristof Calvo (Voor Mechelen) van Mechelen Feest. “Een samenzangmoment hoort daar helemaal bij. We bundelen de krachten met het Mechels Kamerorkest, Brassery en onze Mechelse koren om er een unieke gebeurtenis van te maken en samen Europa en onze stad te vieren. Je hoeft dus geen getalenteerd zanger te zijn om mee te doen. En wie weet is dit het begin van een nieuwe traditie.”

Stadsbeiaard

Wie wil meezingen, moet op dinsdag 7 mei afzakken naar het Cultuurplein, in de schaduw van de Sint-Romboutstoren. De uitvoering van de symfonie wordt ingeleid door de stadsbeiaard. De Nederlandstalige tekst van het lied wordt ter plaatse verspreid, zodat het publiek kan meezingen nadat het eenmaal is voorgezongen door de Mechelse koren. Bij slecht weer verhuist het evenement naar het Cultuurcentrum.

Op donderdag 9 mei om 13 uur wordt de hymne ook gespeeld op beiaard van de Sint-Romboutskathedraal. Dat gebeurt naar aanleiding van de Dag van Europa.

LEES OOK: Drie tentoonstellingen voor de prijs van één tijdens Dag van Europa: “Speciale dag in stijl vieren”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners