© vtm

Cathérine Moerkerke op bezoek bij peperdure volbloedpaarden in de Kempen: “2 miljoen euro is geen uitzondering”

Er staat een paard in de gang bij Cathérine Moerkerke, maar dan wel van het peperdure soort. Cathérine trekt een paar dagen op met Christine Jamar, een Vlaamse die volbloedpaarden kweekt.

tdl

Christine Jamar en haar man Guy richtten bijna dertig jaar geleden Jadem Arabians op, een stoeterij in Balen waar ze volbloedpaarden kweken. Er lopen zo’n 45 paarden rond die elk jaar gemiddeld zestien veulens op de wereld zetten.

Aanvankelijk was het kweekprogramma gebaseerd op Russische bloedlijnen, maar Christine Jamar bracht er Pools bloed in nadat ze in Polen een aantal prachtige merries had gezien en in 1991 tien paarden van Poolse en Arabische afkomst kocht in de VS.

De paarden zijn zeer gegeerd; 2 miljoen euro voor een exemplaar is geen uitzondering. De Belgische paardenhandel is goed voor een omzet van 3,6 miljard euro; één op de vier paarden op de Olympische Spelen was gefokt in België. Amerikanen zijn er gek op: Steve Jobs van Apple kocht er, de familie Bill Gates ook én Bruce Springsteen.

Cathérine Moerkerke volgt Christine naar het Midden-Oosten, waar de sjeiks grote fan zijn. Zij beschouwen haar als hun “sister”, als een evenwaardige zakenpartner om mee te onderhandelen. Er zijn sjeiks die paarden van 12 miljoen euro bezitten. Cathérine en Christine krijgen een rondleiding door de luxueuze stallen waar de dieren recht hebben op een zwembad, massages, zelfgemaakt zaagsel voor hun stallen en voeding die elke week uit Groot-Brittannië wordt overgevlogen.

En omdat het nu eenmaal over fokken gaat, komt ook het sperma van de hengsten ter sprake. Een staal van Emerald J., het paradepaard van Christine, kost al snel 3.500 euro zónder garantie op bevruchting.

Cathérine, VTM, 21.45u

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER