Direct naar artikelinhoud
Aanslag Manhattan

Dit weten we over Akayed Ullah, de verdachte van de aanslag in New York

Akayed Ullah.Beeld REUTERS

Na de explosie in het bus- en metrostation Port Authority in Manhattan identificeerde de politie de vermoedelijke dader als Akayed Ullah. De politie is voorlopig karig met informatie, maar intussen duiken er steeds meer gegevens op over de verdachte.

Wie is Akayed Ullah?

Officieel bevestigd:

De politie identificeerde de dader, die bij de explosie gewond raakte, als Akayed Ullah, een 27-jarige man. De politie gaat er vanuit dat de verdachte alleen handelde. Of hij banden heeft met terreurbeweging Islamitische Staat, laat politiechef James O'Neill in het midden. De man zou wel degelijk "verklaringen gedaan" hebben, maar wat hij juist zei, wil O'Neill voorlopig niet kwijt.

Nog niet bevestigd:

Politiebronnen melden aan Amerikaanse media dat Ullah afkomstig is van Bangladesh en al zeven jaar in Brooklyn woont.

De man had geen strafblad in Bangladesh en bezocht zijn thuisland voor het laatst in september, zo meldt de politie uit dat land aan Reuters.

Van 2012 tot 2015 had Ullah een licentie van de NYC Taxi en Limousine Commission om met gehuurde wagens te rijden. Of hij er ook gebruik van maakte, is niet duidelijk. De licentie is verlopen in maart 2015 en werd niet vernieuwd, zo meldt CNN. Ullah had geen licentie om met een gele taxi te rijden.

Associated Press weet dan weer dat Ullah sympathie had voor IS, maar klaarblijkelijk geen rechtstreeks contact had met de terreurbeweging. Dat hebben anonieme politiebronnen aan het persagentschap gemeld.

Lees hieronder verder

Twitter bericht wordt geladen...

Hoe ging hij te werk?

Officieel bevestigd:

Beveiligingscamera's hebben de dader op beeld vastgelegd terwijl hij tussen de menigte liep. Om 7.20 uur ontplofte de bom, waarbij een witte rookpluim ontstond. Daarna was te zien hoe de dader op de grond lag en de pendelaars rondom hem wegvluchtten.

De verdachte droeg een geïmproviseerd low-tech explosief dat hij bevestigd had aan zijn lichaam. Het ging om een pijpbom die hij aan zichzelf had bevestigd met velcro en ritssluitingen. Of hij het explosief met opzet of per ongeluk deed ontploffen, is niet duidelijk. Wel staat vast dat de bom maar gedeeltelijk explodeerde in de jas van Ullah.

Op de beelden is te zien hoe Ullah na de explosie op de grond ligt.Beeld Photo News

Ullah werd gearresteerd. Hij liep snij- en brandwonden op aan zijn handen en buik en ligt onder strenge bewaking in het Bellevueziekenhuis in New York.

Nog niet bevestigd:

Volgens een politiebron heeft Ullah aan de politie gezegd dat hij de bom maakte in het elektriciteitsbedrijf waar hij werkt.