Direct naar artikelinhoud
vacature.com

Wie wil er nu nog truckchauffeur worden? De waarheid achter 5 knelpuntberoepen

Toenemende congestie op de wegen, onregelmatige uren en een hoge werkdruk maken de arbeidsomstandigheden niet bepaald aangenaam.Beeld Shutterstock

De volgende vijf beroepen domineren al jarenlang de lijst van ‘zware knelpuntberoepen’. Waarom komt hier maar geen verandering in? We staken ons licht op bij de VDAB.

1. Technici en bouwpersoneel

De voorbije jaren is er veel campagne gevoerd om technische beroepen te promoten, maar jammer genoeg werpt het weinig vruchten af. Steeds minder jongeren voelen zich aangetrokken tot technische opleidingen. Daarbij is het cursusaanbod in het beroepsonderwijs zelden actueel genoeg om de vaklui af te leveren die vandaag nodig zijn.

Daarnaast heerst het beeld dat technische jobs ‘vuile’ jobs zijn. Grotendeels een cliché, maar voor sommige jobs klopt het wel enigszins. Dakwerkers bijvoorbeeld, die moeten echt wel bereid zijn om in weer en wind op de daken te kruipen.

Het gemiddelde brutoloon van:

Calculator: € 2.470 (gemiddeld startersloon) - €3.170 (20 jaar ervaring)

Installateur industriële machines: €2.415 (starter) - € 3.210 (ervaren)

Installateur en onderhoudsmonteur van data- en communicatietechnologie: €2.281 (starter) - €3.032 (ervaren)

Kraanmachinist: €2.493 (starter) - €3.314 (ervaren)

Installateur of servicemonteur van centrale verwarming: €2.447 (starter) - €3.252 (ervaren)

Onderhoudsmonteur: €2.321 (starter) - €3.086 (ervaren)

Landbouwtechnicus: €2.374 (starter) - €3.157 (ervaren)

Pijpfitter: €2.470 (starter) - €3.158 (ervaren)

Monteur elektrotechnische componenten: €2.547 (starter) - €3.386 (ervaren)

Toon me alle openstaande vacatures in de bouw en techniek.

2. Zorg- en verpleegkundigen

Zorg- en verpleegkundigen moeten fysiek zwaar werk leveren en ook nachten en weekends presteren. Ook de jobs in de thuiszorg – die door de vergrijzing nu volledig in de lift zitten – vragen een grote arbeidsflexibiliteit. Voor de ene maakt dat de job aantrekkelijker, voor de andere is het een hindernis.

De spanning op de arbeidsmarkt is nu wel tijdelijk afgenomen door de besparingen in de ziekenhuizen. Daarnaast zien we nu eindelijk een grotere uitstroom vanuit de opleidingen naar de arbeidsmarkt. Vraag en aanbod groeien dus steeds meer naar elkaar toe.

Het gemiddelde brutoloon van:

Verpleegkundige: €2.377 (startersloon) - €3.157 (na 20 jaar ervaring)

Zorgkundige bejaarden: €2.576 (starter) - €3.431 (ervaren)

Toon me alle openstaande vacatures in de zorgsector.

3. Callcentermedewerkers

Callcenters hebben een slecht imago. Het cliché gaat dat callcenters vooral bevolkt worden door studenten en huisvrouwen die een centje willen bijverdienen. Dat strookt niet helemaal met de realiteit, maar feit is wel dat er altijd zeer veel verloop is in dergelijke functies. De job zelf wordt immers behoorlijk onderschat, zeker als er ook targets moeten gehaald worden: u moet dan over uitstekende commerciële vaardigheden beschikken, snel kunnen zijn met de computer en heel vaak vraagt men kennis van beide landstalen én het Engels. Maar omdat het zogezegd een job is die iedereen kan doen, staat er absoluut geen hoog loon tegenover.

Lang zal het tekort aan callcentermedewerkers op de Belgische arbeidsmarkt niet meer duren, want binnen afzienbare tijd zullen de meeste Belgische bedrijven hun callcenters naar lageloonlanden verhuizen. Voor de telefonische verkoop van ‘ingewikkelde’ producten (denk verzekeringspakketten), waarbij taalvaardigheid een grote rol speelt, zal de dienstverlening wel nog grotendeels vanuit onze contreien blijven gebeuren.

Het gemiddelde brutoloon van:

Callcentermedewerker binnenkomende gesprekken: €2.493 (startersloon) - €3.312 (20 jaar ervaring)

Callcentermedewerker uitgaande gesprekken: €2.566 (starter) - €3.411 (ervaren)

Toon me alle callcenterjobs.

4. ICT-specialisten

De ICT-sector evolueert razendsnel, zo snel dat de hogere opleidingen het niet bijgebeend krijgen. En dus studeren er massa’s informaticastudenten af die niét mee zijn met de nieuwste trends in digitalisering en automatisering. Bovendien zijn ze dan ook nog eens met te weinig om de enorme vraag van de markt te kunnen opvangen.

Bedrijven maken het er daarnaast niet gemakkelijker op, want ze willen nogal veel. Van de meeste bedrijfsanalisten wordt niet alleen verwacht dat ze over alle noodzakelijke technische kennis beschikken, maar daarnaast moeten het schijnbaar halve communicatieve wonders zijn, met de juiste soft skills, zodat ze perfect kunnen inspelen op de wensen van gebruikers en klanten. Het gevolg is dat bedrijven steeds vaker buitenlandse ontwikkelaars en analisten gaan aantrekken, omdat ze in België niet de gewenste kandidaten vinden.

Het gemiddelde brutoloon van:

Software- of multimedia-ontwikkelaar: €2411 (startersloon) - €3187 (20 jaar ervaring)

Netwerk- en serverbeheerder: € 2373 (starter) -€3157 (ervaren)

Toon me alle openstaande vacatures binnen ICT.

5. Vrachtwagen- en buschauffeurs

Het imago van de transportsector kwakkelt behoorlijk, en dat vertaalt zich in een scheefgetrokken vraag-aanbod-verhaal. Toenemende congestie op de wegen, onregelmatige uren en een hoge werkdruk maken de arbeidsomstandigheden niet bepaald aangenaam. Van chauffeurs wordt nu ook meer verwacht dan vroeger het geval was. Ze moeten klantvriendelijk zijn, ze moeten kunnen werken met de boordcomputer en ze moeten bereid zijn om om de haverklap nieuwe verkeersveiligheidattesten te behalen.

De extreme vraag naar vrachtwagen- en buschauffeurs zal in de nabije toekomst waarschijnlijk terug iets inkrimpen, omdat bedrijven steeds vaker met kleinere bestelwagens of fietskoeriers gaan werken voor snelle leveringen.

Het gemiddelde brutoloon van:

Vrachtwagenchauffeur: € 2582 (startersloon) - €3434 (na 20 jaar ervaring)

Buschauffeur: €2327 (starter) - €3093 (ervaren)

Toon me alle jobs in de transportsector.

---

Wil je weten wat jij kan verdienen? Bereken het met ons Salariskompas.

Op zoek naar een nieuwe job? Vind nu jouw droomjob.

Lees ook:

Technische knelpuntberoepen: hier vind je zo een job

Doorgroeikansen voorlopig vooral voor knelpuntberoepers en high potentials

Met deze 5 diploma’s ben je gewild op de arbeidsmarkt

Bronvacature.com.