Een bordje waarschuwt de zwakke weggebruikers voor de gewijzigde verkeerssituatie. © Jan Van der Perre

Fietsers enthousiast over eerste kruispunt met ‘vierkant groen’: “Ik voel me nu veel veiliger”

Het eerste proefproject met ‘vierkant groen’ in Antwerpen is begonnen. Op het Eilandje krijgen alle fietsers en voetgangers tegelijk groen, terwijl het gemotoriseerd verkeer aan het rode licht wacht. “Ik voel me nu veel veiliger”, zegt fietsster Isabel Vanhove (25).

Jan Stassijns

De verkeerslichten op het kruispunt van de Londenstraat, Kattendijkdok-Oostkaai en de Bordeauxstraat zijn aangepast. Sinds maandag 16 uur is er ‘vierkant groen’ ingevoerd. Alle fietsers en voetgangers uit alle richtingen hebben tegelijk groen en komen zo niet in conflict met het auto- en vrachtverkeer. Het kruispunt is nu volledig conflictvrij, waardoor dodehoekongevallen voorkomen worden.

Niet alleen de veiligheid, ook het gebruiksgemak gaat erop vooruit. Fietsers kunnen in één beweging links afslaan en hoeven geen twee keer te wachten voor een verkeerslicht. Voor voetgangers blijkt achttien seconden groen dan weer iets te kort om die beweging in één cyclus te doen.

© Jan Van der Perre

“Kijk uit”

De vrees dat fietsers met elkaar zouden botsen, lijkt voorlopig onterecht. De start van het proefproject is zonder incidenten verlopen. Toch is waakzaamheid geboden, want tijdens ‘vierkant groen’ zijn er geen voorrangsregels. De stad heeft bordjes aangebracht: ‘Niemand heeft voorrang, kijk uit!’

De fietsers die dagelijks gebruikmaken van het aangepaste kruispunt reageren enthousiast. “Ik voel me nu veel veiliger”, zegt Isabel Vanhove (25), die onlangs van Schoten naar Antwerpen is verhuisd. “Als iedereen rekening houdt met de ander, dan zie ik dit wel goed komen. Al ben ik toch benieuwd naar hoe het zal evolueren. In Schoten hebben ze het ook geprobeerd en daar is het faliekant afgelopen. Ik voorspel nu al dat fietsers hier binnenkort diagonaal gaan oversteken en dan wordt het echt uitkijken.”

Goed initiatief

Diagonaal oversteken is verleidelijk met ‘vierkant groen’, maar is wettelijk niet toegestaan. Volgens Antwerpenaar Wendy Verbraecken (38) wordt het aanpassen. “Ik ken het systeem van in Londen en daar werkt het perfect”, zegt Wendy. “Het zal een mentaliteitswijziging vragen van de mensen, maar als iedereen zich aan de regels houdt, zal het een hele verbetering zijn.”

Dat vindt ook Jean Alen (70) uit Antwerpen, die uit nieuwsgierigheid een kijkje kwam nemen. “Dit is een heel goed initiatief”, vindt Jean. “En in ’t stad zijn we het wel gewend om door elkaar te fietsen, dus ik voorspel weinig problemen.”

Kritiek

Iedereen is het erover eens dat de nieuwe situatie veiliger is voor fietsers en voetgangers. Toch zijn ook er ook kritische stemmen. “Maandenlang is het hier levensgevaarlijk geweest”, zegt C.D., die dagelijks het kruispunt oversteekt. “Er waren werkzaamheden, de lichten werkten niet, er was geen straatverlichting,… En nu kondigt het bestuur hier met een grootse show het veiligste fietskruispunt van de stad aan. Nu is het veilig, ja. En natuurlijk ben ik daar blij om. Het is een mooi initiatief, maar ik vind het schandalig dat er de voorbije maanden totaal niet aan de veiligheid van de zwakke weggebruiker werd gedacht.”