Direct naar artikelinhoud
Brexit

Een miljoen anti-brexitbetogers in Londen: “Ik vrees voor de toekomst”

Een miljoen betogers verzamelen zich in Londen.Beeld AP

De Britse hoofdstad in blauw en geel: meer dan een miljoen mensen, volgens cijfers van de organisatoren, hebben zaterdag in Londen tegen de brexit gemanifesteerd. Organisator People’s Vote eist een referendum waarin de burgers over het definitieve brexitakkoord kunnen stemmen. Veel deelnemers droegen tijdens de mars blauw-gele Europese vlaggen en waren ook in deze kleuren gekleed. Anderen droegen Britse vlaggen.

De organisatoren spraken van een van de grootste protestmarsen in de geschiedenis van Groot-Brittannië, die alle verwachtingen overtrof. De politie gaf geen schatting van het aantal manifestanten, die uit alle delen van het land naar Londen waren gereisd, ook vanuit afgelegen eilanden.

De protestmars, waaraan ook veel gezinnen deelnamen, eindigde aan het parlement. “Deze hele brexshitshow moet ophouden!”, stond op een bord van een betoger te lezen.

Het is onduidelijk hoeveel mensen precies zijn afgereisd naar de Britse hoofdstad, maar volgens de organisatoren gaat het om honderdduizenden mensen.Beeld AFP

Ondertussen eisen steeds meer politici het ontslag van premier Theresa May. Britse media schrijven dat de komende week beslissend wordt voor het lot van de Britse regeringsleider.

“We zijn hier vandaag omdat we het gevoel hebben dat onze toekomst is gestolen’', legt de 18-jarige betoger Phoebe Poole uit. Zij was in 2016 niet oud genoeg om te stemmen. “Het is onze generatie die moet leven met de gevolgen van deze ramp”, vervolgt ze. “Het zal moeilijker worden om een baan te vinden. Je ziet al veel grote bedrijven wegtrekken. Ik vrees voor de toekomst.”

Veel politici aanwezig

Bij de manifestatie zijn ook veel politici aanwezig. Burgemeester Sadiq Khan van Londen, de Schotse premier Nicola Sturgeon en vicevoorzitter Tom Watson van oppositiepartij Labour spraken de menigte toe. Watson zei bereid te zijn alsnog voor de brexitdeal van premier Theresa May te stemmen, mits zij bereid is er vervolgens een referendum over uit te schrijven. “Ik marcheer samen met mensen uit alle hoeken van ons land”, twitterde Khan, die tot de oppositionele Labour-partij behoort. Ook de minister-presidente van Schotland, Nicola Sturgeon, en veel andere politici namen aan de manifestatie deel.

Betogers in Londen.Beeld EPA

Bij het referendum in 2016 stemden 17,4 miljoen kiezers voor een Brits vertrek uit de EU. 16,1 miljoen mensen wilden lid blijven van de Unie. Het is inmiddels bijna drie jaar later, maar het is nog steeds onduidelijk wanneer en onder welke voorwaarden de brexit precies moet plaatsvinden. Het Lagerhuis heeft de deal van May al twee keer verworpen.

De tegenstanders van de brexit, die ook wel remainers (‘blijvers’) worden genoemd, ijveren al sinds de oorspronkelijke volksraadpleging voor een nieuw referendum. “Ik zou er anders over denken als dit een goed gemanaged proces was en als de regering verstandige besluiten zou nemen. Maar het is een enorme chaos”, klaagt betoger Gareth Rae (59) uit Bristol.