Luister naar

‘Vaak negatieve toon in berichten over moslims’

Nieuws
Als de vier grootste kranten van Nederland over moslims schrijven, overheerst de negatieve inslag. Wanneer moslims meer betrokken worden bij berichtgeving, als nieuwsmakers of als experts, wordt de toon van het bericht positiever.
Piet H. de Jong Piet H. de Jong
zaterdag 23 maart 2019 om 16:21
Krantenkiosk in Amsterdam.
Krantenkiosk in Amsterdam. anp / Olaf Kraak

Amsterdam

Dat zijn de belangrijkste conclusies die historicus Tayfun Balçik trekt in het onderzoeksrapport Moslims in Nederlandse kranten. Balçik is onderzoeker bij de vredes- en mensenrechtenorganisatie The Hague Peace Projects. Deze organisatie werkte voor dit onderzoek samen met de online-platforms Nieuw Wij en Republiek Allochtonië.

De onderzoeker heeft van november 2018 tot en met januari 2019 alle berichten over moslims in De Telegraaf, Algemeen Dagblad, de Volkskrant en NRC Handelsblad systematisch onderzocht. De kranten hadden in die periode tussen de 573 en 783 berichten waarin het over moslims ging.

De meeste berichten gaan over ‘moslimterreur’, in totaal 20 procent van alle berichten in de vier onderzochte kranten. In 11 procent van de gevallen gaat het over een wij-zij-tegenstelling, waarbij gesproken wordt over een botsing van culturen. De islam wordt voorgesteld als ‘bedreiging voor de westerse cultuur’ of over moslims met een ‘dubbele loyaliteit’. Berichten over de ‘onvrije moslima’ en ‘moslims als ongewenste migranten’, vullen zeven of acht procent van de nieuwsberichten.

In zijn onderzoek ontdekte Balçik dat negatieve berichtgeving vaker voorkomt in De Telegraaf en het AD en minder in NRC Handelsblad en de Volkskrant. Bij de eerste twee kranten worden ‘moslims vaker met terreur verbonden’ en wordt over moslima’s gesproken in het stereotiepe beeld van de onvrije vrouw.

Wanneer kranten met moslims spreken, verandert de toon van de berichtgeving, ontdekte de onderzoeker. ‘Het lijkt erop dat de mate van moslimbetrokkenheid bij de berichtgeving, als nieuwsmakers of als experts dan wel als sprekers namens de moslims, ook bepalend is voor de mate waarin negatief wordt bericht over ‘de moslims’ en/of ‘de islam’. Hoe hoger de moslimbetrokkenheid bij een bericht, des te minder negatieve framing’, zegt de onderzoeker.

Dat mechanisme wordt bevestigd als het gaat om ‘pro-divers nieuws’. Dat zijn berichten over arbeidsdiscriminatie waar moslims last van hebben of berichten die juist de negatieve beeldvorming van moslims aan de kaak stellen.

Ook op dat gebied, ontdekte Balçik, schrijven NRC Handelsblad en de Volkskrant vaker en positiever over moslims dan De Telegraaf en het AD. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lintjesregen in Vianen. Burgers ontvingen daar uit handen van burgemeester Sjors Fröhlich een koninklijke onderscheiding.

Van dominees tot pleegouders; van 29 tot 98. Ruim drieduizend mensen kregen een lintje, vooral mannen

TV-presentator Yvon Jaspers en sopraan Tania Kross. Maar ook: organist Jaap den Hertog en voedselbank-vrijwilliger Tetsje Feenstra. Duizenden Nederlanders kregen vrijdag een lintje; ook ND-lezers werden verrast.

Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.