Luister naar

Politieke analyse: Baudets belang bij het ‘partijkartel’

Nieuws
Gerard Beverdam schrijft hier tweewekelijks een politie..
zaterdag 23 maart 2019 om 03:00

Opeens sloeg Thierry Baudet donderdag een verzoenender toon aan. Forum voor Democratie is natuurlijk bereid tot samenwerking, en natuurlijk snapt Baudet dat er dan compromissen moeten worden gesloten. ‘Nederland is een coalitieland. Dat komt door de vormgeving van ons kiesstelsel.’ Dat laatste klonk een beetje als een teleurstelling, want als zelfverklaard geroepene – zoals Baudet zich woensdagavond live op tv aan Nederland presenteerde – zou alleenheerschappij een stuk gemakkelijker zijn.

Baudet presenteert zich steeds duidelijker als een kopie van Pim Fortuyn, die na de paarse jaren de wind in de zeilen kreeg en latente onvrede onder een deel van de bevolking aanwakkerde. Als resultaat van de ontzuiling bleken kiezers zich ook gemakkelijk van de ene naar de andere partij te verplaatsen. Als – ook deze week – iets duidelijk is geworden, is het dát wel: reken je niet rijk met kiezerstrouw. Die bestaat steeds minder, zoals ook de idealisten van de SP nu pijnlijk moeten ervaren.

De nieuwe redder van het vaderland heet Thierry Baudet, die het woensdagavond aandurfde te zeggen dat als Nederland niet zó zou zijn verkwanseld door de elite, hij natuurlijk nooit de politiek in zou zijn gegaan. Dat hij een halve dag later aangeeft met die elite te willen samenwerken, is daarom niet zo geloofwaardig. Het is eerder een strategische zet, om later te kunnen zeggen dat het niet aan jou heeft gelegen dat je niet meedoet in provincies en Eerste Kamer. Maar die uitkomst – Forum aan de zijlijn – past precies bij het partijprogramma.

De website van Baudets beweging is immers zonneklaar. Het ‘belangrijkste agendapunt’ van Forum voor Democratie is niet het immigratiebeleid, of het laten sneuvelen van de klimaatplannen. Nee, het belangrijkste agendapunt is ‘kartelbestrijding’. ‘Het partijkartel moet worden doorbroken. Circa tienduizend kartelleden draaien rond in de bestuurlijke baantjescarrousel: zij vormen het grote probleem van ons land.’ Woensdagavond voegde Baudet ook universiteiten, journalisten en architecten bij zijn rijtje ondermijners van ons land.

aan de rand van de afgrond?

Het creëren van een gemeenschappelijke vijand is een aloud recept voor politici die aanhang willen vergaren. En ze gebruiken overdrijving als stijlfiguur. Want de stelling dat Nederland aan de rand van de afgrond staat, is feitelijk niet te onderbouwen. Of zoals premier Mark Rutte het dinsdagavond in het slotdebat tegen SP-voorvrouw Lilian Marijnissen zei: ‘U bent zo somber.’ Het was een duidelijke illustratie van welk soort kiezers partijen willen aanspreken: optimisten of pessimisten, doeners of ‘doemers’.

Het is in Baudets belang om het vermeende partijkartel in stand te houden. Toch heeft hij het liefst zo snel mogelijk Kamerverkiezingen, want waarschijnlijk ziet hij wel in dat nog twee jaar de winst vasthouden, een flinke opgave is. Mogelijk instabiele provinciale fracties vormen een risico. Voor andere partijen is die twee jaar echter een welkome periode, om de toekomstige strategie te bepalen. De lust om het kabinet te laten vallen was al niet groot bij coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, maar is woensdag bepaald niet groter geworden.

Intussen is er wél werk aan de winkel. Vrijdag werd duidelijk dat het gemiddelde persoonlijke inkomen van werkenden, de afgelopen tien jaar nagenoeg gelijk is gebleven. Dat betekent dat ‘gewone’ mensen niet profiteren van economische groei. ‘Blijkbaar is het geld ergens anders gebleven, eerder bij de overheid en bedrijven dan bij de burger’, zei CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen tegen het AD. Er zijn beloftes gedaan door de huidige coalitie – over koopkracht en het dichten van kloven – en de enige manier om íéts van de onvrede op te lossen, is het inlossen van die beloftes.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Voedselbank in Rotterdam West Delfshaven. Vrijwilligers controleren de voorraden en laden de vrachtwagens.

Rotterdam, is er wel een plek onder de zon voor mensen die we kwetsbaar noemen?

Weer wordt het plan van stal gehaald om in Rotterdam mensen met hogere inkomens tussen minder draagkrachtigen te laten wonen. Het is al eerder mislukt. En het is onrechtvaardig, schrijft Gerlinde Robbertsen.

Omdat Iran nog altijd een handelspartner is van de EU, bestaat de indruk dat dat een rol speelt om de Iraanse Revolutionaire Garde niet op de Europese terreurlijst te zetten.

Gênante en bureaucratische vertoning bij Europese aanpak van Iraanse Revolutionaire Garde

In de Europese discussie over het aanpakken van de Iraanse Revolutionaire Garde voert volgens Freek Vergeer de koopmansgeest de boventoon. Met Iran valt geld te verdienen.

Het bezit van de auto zorgt in mijn geval voor een mildere houding: je kunt niet alle wereldproblemen in je eentje oplossen.

Van treinreiziger naar filerijder. Wat het bezit van een Volkswagen Up met mijn wereldbeeld doet

Lange tijd zei Carin Slotboom tegen autorijders: ‘wat geeft jou het recht om auto te rijden, terwijl je weet dat de invloed op de omgeving slecht is?’ Ze heeft nu ruim een half jaar zelf een auto en maakt de balans op.

Nederland neemt met zo'n 5000 militairen deel aan de NAVO-oefening Steadfast, waar in totaal 90.000 militairen uit 32 landen aan meedoen. Hier vindt een oversteek van de IJssel plaats.

Dienstplicht alleen voor jongeren? Stel de héle maatschappij in dienst van Defensie

Een oorlogseconomie klinkt eng, maar het gebrek aan zo’n economie is veel zorgelijker, betoogt militair Herwin Meerveld. Hij vindt dat je de dienstplicht veel breder moet zien.

NSC wil dat de overheid regelt dat werkgevers medewerkers aanspreken op welke dag ze naar kantoor komen, om zo de verkeersdrukte te spreiden.

Voorschriften, regels en wetten maken mensen en ondernemingen kapot, zegt Frank van den heuvel

Wanneer stopt de drang bij de overheid naar registratie, regels en controle? Ondernemers zijn volgens Frank van den Heuvel woest en wanhopig. Dit is de reden dat mensen klaar zijn met ‘Den Haag’.

We maken de mooie hoofdstukken van het leven tot kostbare herinneringen.

Liefdevol ontvlechten bij een echtscheiding is mogelijk: erken elkaars menselijkheid

Midden in de storm van een echtscheiding is het mogelijk samen te kiezen voor een proces van liefdevol ontvlechten, stelt voorganger en therapeut Martin de Jong.