De Partijvergelijker

Weet waarvoor u kiest met De Partijvergelijker

© Jimmy Kets

U deed De Stemtestal, maar twijfelt nog tussen pakweg Groen of Vooruit? Of u wilt van dichtbij eens kijken waar nu het verschil zit tussen de PS en de N-VA? En hoezeer verschillen de MR en Open VLD eigenlijk van mening? De Partijvergelijker brengt raad.

Jan-Frederik Abbeloos

Via 100 vragen over 14 thema’s komt u in onze nieuwe tool De Partijvergelijkerte weten wat de verschillende zetelende Vlaamse, maar ook Franstalige, partijen denken over alle – of toch veel – vragen waar u misschien mee zit. Wat zeggen de partijen nu eigenlijk over cruciale thema’s als migratie, abortus, de pensioenleeftijd, klimaat of kinderopvang? Gaat de pensioenleeftijd terug naar 65? Krijgen we een meerwaardebelasting op aandelen? Moet de Europese Unie meer wapens kopen voor Oekraïne? Gaan we commercieel draagmoederschap toelaten? De Partijvergelijker geeft u de standpunten op een presenteerblaadje.

Hoe werkt het?

U kiest welke partijen u met elkaar zou willen vergelijken en vervolgens over welke thema’s u iets wil weten. Vervolgens krijgt u alle relevante vragen te zien met de reacties van de partijen. Uniek aan deze tool is dat daarbij ook de meningen van de Franstalige partijen getoond worden – tenminste toch over federale of Brusselse beleidskwesties, niet over exclusief Vlaamse aangelegenheden. U kunt steeds partijen of thema’s toevoegen of schrappen. Zo kunt u, bijvoorbeeld, bekijken waar nu de raakvlakken en verschillen zitten tussen de N-VA en Vlaams Belang, of wat de verschillen op links zijn tussen Vooruit, Groen en PVDA.

Waar komen de antwoorden van de partijen vandaan?

De Partijvergelijkermaakt gebruik van dezelfde antwoorden die de partijen gaven in het kader van De Stemtest, het electorale kieskompas van De Standaard en VRT NWS dat u uiteraard ook nog steeds kan invullen.

Alleen werkt de tool anders. Bij De Stemtestmoet u eerst zelf aangeven hoe u tegen bepaalde kwesties aankijkt, waarna u te weten komt met welke partij(en) u inhoudelijk het meeste raakvlakken hebt. Bij De Partijvergelijkerslaan we bij wijze van spreken die stap over en kunt u meteen naar de posities van de partijen zelf kijken. En opnieuw, u kunt daarbij ook de antwoorden van Franstalige en Nederlandstalige partijen met elkaar vergelijken, iets wat niet kan bij De Stemtest.

Waarom 100 vragen?

De Partijvergelijkeromvat tot slot ook vragen of kwesties die niet opduiken in De Stemtest. Dat komt omdat de Vlaamse of Franstalige partijen het soms unaniem eens of oneens waren met een bepaalde stelling. Op dat moment is die stelling onbruikbaar voor De Stemtest– die net op zoek gaat naar de verschillen om u te helpen kiezen tussen partijen – maar kan ze nog steeds interessant zijn voor De Partijvergelijker, omdat er,bijvoorbeeld, wel nog verschil is tussen Vlaamse en Franstalige partijen, of omdat de redenen die de partijen opgeven op zich interessant zijn, ook al zijn ze het in se eens. Zo wil geen enkele partij de index afschaffen en willen ze allemaal een begroting in evenwicht. Maar achter die consensus schuilen toch interessante kleine lettertjes en andere interpretaties.