Direct naar artikelinhoud
Gouden Schoen

Wat brengt de toekomst voor Gouden Schoen Hans Vanaken?

► Hans Vanaken was deze maand met Club op stage in Qatar. Zondag speelt hij tegen Charleroi.Beeld BELGA

Met de Gouden Schoen op zak heeft Hans Vanaken (26) in België alles gewonnen wat er te winnen valt. Wat brengt de toekomst voor de middenvelder van Club Brugge? Blijven of vertrekken? De meningen zijn verdeeld.

Aad de Mos Voetbalanalist

"Als Vanaken niet naar het buitenland trekt, zal hij het na al die jaren ook wel gehad hebben met die ritjes naar Eupen of Waregem. Je bent tenslotte niet je hele leven voetballer. Dit is het moment om te oogsten. Maar dan moet hij wel de goede keuze maken.

‘Dit is het moment om te oogsten’
Aad De MosVoetbalanalist

"Hij moet op zoek naar een club die op de helft van de tegenstander speelt. Een club die aanvallend voetbalt, waar hij in de kleine ruimte met zijn individuele acties zijn ding kan doen. Ik denk aan clubs net onder de absolute top. Zo heb je in Spanje bijvoorbeeld Betis Sevilla of in Engeland Watford; Benfica in Portugal; Wolfsburg, Hoffenheim of Borussia Mönchengladbach zijn ook ideale ploegen voor hem. Stel dat hij straks doorbreekt als Rode Duivel en dus een vaste plaats weet af te dwingen, dan zijn Tottenham en Arsenal geschikt.

"Hij kan het ook niet doen en in Brugge blijven, maar het is toch fijn om later als opa tegen je kleinkinderen te kunnen zeggen dat je in Spanje of Engeland hebt gespeeld."

Peter Maes Trainer

"Ik ken Hans Vanaken anders dan de meeste mensen, want ik ken hem al vanuit de wieg. Net daardoor weet ik dat hij met de mensen rondom zich een heel bewuste keuze zal maken. Hij zal, zoals hij altijd al heeft gedaan, zelf aan zet zijn en zich niets laten opdringen.

"Heel veel factoren zullen moeten kloppen als hij de stap naar het buitenland zet. Als dat niet het geval is, dan zal het voor hem zeker geen probleem zijn om in Brugge te blijven. Vanaken is gegroeid en is de leider van Club geworden. Een volgende stap kan zijn dat hij de absolute patron van Club wordt.”

‘Een volgende stap kan zijn dat hij de absolute patron van Club wordt’
Peter MaesTrainer

"Voor het geld zal hij alvast geen transfer doen, het financiële aspect zal zijn keuze nooit beïnvloeden.

"Mocht hij naar het buitenland gaan, dan is de Bundesliga misschien de beste keuze. Dat heeft hij ook zelf al aangegeven. Dat past het best bij zijn identiteit en zijn manier van voetballen. Bovendien is het niet zo ver van België en dicht bij zijn familie."

Jan Ceulemans Trainer en Club-icoon

"Als er aanbiedingen komen, zal hij daarmee bezig moeten zijn. Je komt van een topploeg in België. Wil je dan bij een middenmoter gaan spelen of een ploeg die moet vechten om erin te blijven? Vanaken is slim genoeg en zal de juiste keuze wel maken. Gaat hij het avontuur aan of is hij straks in Brugge bij wijze van spreken tien jaar op zijn gemak?

"Het enige waar ik echt spijt van heb, is dat ik niet weet of ik het had kunnen waarmaken in het buitenland. Destijds ben ik niet naar AC Milan getrokken, iets wat ik nu wel zou doen. In België lopen er, met alle respect, niet heel veel goede voetballers rond. In het buitenland kan hij zijn niveau opkrikken. Ik veronderstel dat hij op een gegeven moment toch zal dromen over een carrière als international. Dan is het toch iets makkelijker als je in een buitenlandse competitie speelt en ook daar kunt uitblinken.

‘In het buitenland kan hij zijn niveau opkrikken’
Jan CeulemansTrainer en Club-icoon

"Vandaag zijn de centen in het voetbal veel belangrijker dan vroeger. Al is het zo dat Vanaken ook in Brugge niet slecht zijn boterham verdient."

Franky Van der Elst Trainer

"Wanneer Vanaken zegt dat hij openstaat voor tien jaar Club Brugge, dan weet ik dat hij dat meent. Veel zal afhangen van de aanbiedingen die al dan niet komen. Vanaken kennende zal hij alleen maar verhuizen als hij écht overtuigd is. Niet alleen op financieel vlak, maar vooral op sportief gebied.

‘Vanaken kennende zal hij alleen maar verhuizen als hij écht overtuigd is’
Franky Van der ElstTrainer

"Ik vind dat soms jammer: vroeger was een Belgische topclub voor een Belgische speler het eindstation, nu moet dat voor iedereen per se een tussenstap zijn. Zo niet is dat zogezegd een gebrek aan ambitie. Er is toch niet mis met aan de Belgische top spelen? Per slot van rekening verdient hij hier goed zijn boterham en zal hij na zijn carrière niet veel meer moeten doen. Hij kan prijzen pakken, Champions League spelen, dat is toch niet verkeerd? Kijk naar de carrière van Jan Ceulemans of ikzelf. Alsof de beste in België willen zijn geen gezonde ambitie is.

"Het liedje 'Ploegsteert' van Het Zesde Metaal bevat een fantastische zin: 'Ambitie lijkt op overmoed, ze zijn rap te verwarren.'"