Direct naar artikelinhoud
Veldrijden

Coaches geloven niet in 4e WK-zege Wout Van Aert, die 7 kg bijkwam: "Onmogelijke opdracht”

Wout van Aert zondag in Hoogerheide, waar hij derde werd. 'Hij ging van 73,5 naar 80 kilo. Dat merk je in het lopen', weet zijn coach Marc Lamberts.Beeld BELGA

De contractbreuk van Wout van Aert met de ploeg-Nuyens heeft er flink in gehakt. Daar zijn physical coach Marc Lamberts en mental coach Rudy Heylen het over eens. Ook Van Aerts lichaamsbouw is veranderd. Daarom is hij zondag geen favoriet om zichzelf op te volgen als wereldkampioen veldrijden.

Conditiecoach Marc Lamberts heeft Wout van Aert (24) de voorbije jaren begeleid. Dat zal in de toekomst niet anders zijn. Lamberts is ook de trainer in de Nederlandse Jumbo-Visma-ploeg, waar Van Aert op 1 maart 2019 deel zal van uitmaken. Hij kent Van Aert door en door. "Door alle problemen met zijn ex-ploeg heeft Van Aert een slecht veldritseizoen gehad", zegt Lamberts. "Hij had kopzorgen, hij is gaan piekeren. Ik weet niet wat er allemaal is gebeurd en ik wil het ook niet weten. Alleen dit: door de stress stond zijn hoofd er niet naar om strikt op zijn voeding te letten of op alle andere details die op het hoogste niveau het verschil maken tussen winnen en verliezen."

Lamberts laat er weinig twijfel over bestaan: zondag staat Van Aert voor een schier onmogelijke opdracht. “Als Mathieu van der Poel zijn normale niveau haalt, is de nieuwe wereldkampioen veldrijden gekend. Je moet hopen op een mindere dag van Van der Poel en een superdag van Van Aert opdat hij voor de vierde keer wereldkampioen zou worden."

‘Als Mathieu van der Poel zijn normale niveau haalt, is de nieuwe wereldkampioen veldrijden gekend’
Conditiecoach Marc Lamberts

Duurtrainingen

Het is geen geheim: Van Aert heeft ook een grote ambitie om het als wegrenner waar te maken. Een beetje zoals Van der Poel. Alle twee zullen ze een (beperkt) wegprogramma afwerken. Alleen hebben die plannen andere gevolgen voor Van Aert dan voor Van der Poel.

Lamberts: "Mathieu van der Poel is een wegrenner en een mountainbiker. Daar doet hij in het veldrijden zijn voordeel mee. Het wegprogramma van Wout van Aert levert hem geen enkel voordeel op in de cross. Van Aert doet basistraining, lange duurritten. Hij is de voorbije maand met Jumbo-Visma op stage geweest zonder dat er voor hem een specifiek trainingsschema is gemaakt. Het kleine percentage spiervezels dat door training nog verandert, is omgezet in spiervezels die hem als wegrenner en niet als crosser van pas zullen komen.”

De combinatie met de weg heeft van Van Aert een andere atleet gemaakt. Zo is hij veel zwaarder geworden. Lamberts: "Vier jaar geleden woog Van Aert 73,5 kilo. Nu is dat 80 kilo. Dat gewicht van toen komt niet meer terug. Dat merk je in het lopen. Van Aert was altijd de beste loper, dat is hij nu niet meer."

‘Van Aert was altijd de beste loper, dat is hij nu niet meer’
Conditiecoach Marc Lamberts

Marc Lamberts zegt het niet met zoveel woorden, maar de beste jaren van Wout van Aert lijken volgens zijn coach achter de rug te liggen. "Toon Aerts heeft een grote stap vooruitgezet en Mathieu van der Poel is buitenaards. Zelfs als Van Aert vol op het crossseizoen zou focussen, kan hij hooguit zeven, acht crossen winnen. Niet meer."

Kansloos of niet, zijn mentale coach Rudy Heylen probeert Van Aert toch nog klaar te stomen voor het WK. Nog voor hij morgen afreist naar Denemarken zal Van Aert bij Heylen zijn langsgegaan. "Ik ben benieuwd", zegt Heylen. "Het is niet onze stijl om niet voor een vierde wereldtitel te gaan. Dat gaan we dus wel doen. Maar wat aan dit WK is voorafgegaan, veeg je niet zomaar weg."

Nooit opgeven

De oorzaken voor een minder seizoen zijn gekend, zegt Heylen. Die oorzaken neemt Van Aert ook mee naar het Deense Bogense. "Van Aert reist zonder verwachtingen naar het WK. Weinig mensen zullen van hem de favoriet maken. Misschien is dat een troef. Verwachtingen leiden nooit tot resultaat."

Van Aert won vier crossen deze winter. Hij greep naast de titel van Belgisch kampioen en hij liep de eindzege in de wereldbeker mis. Heylen: "Stel dat hij een van die twee toch had gewonnen, dan gingen de verwachtingen voor het WK zonder twijfel weer de hoogte in. Nu wordt er niets verwacht. Van Aert zal knokken, opgeven staat niet in zijn woordenboek. Hij is een diehard winnaar. En dan ziet hij wel waar het schip strandt. Als hij niet wint, zal hij toch een gevecht hebben geleverd."

‘Van Aert is een diehard winnaar. Als hij niet wint, zal hij toch een gevecht hebben geleverd’
Mental coach Rudy Heylen

Het is sowieso een heel leerrijk jaar, in al zijn aspecten, zegt Heylen. "Dat is op de langere termijn wel goed, maar met het WK in het vooruitzicht moet je dat niet willen. Vorig jaar was het ook niet altijd peis en vree. Maar toen ging het nog om een sportieve krachtmeting met Mathieu van der Poel. Deze winter zijn er extrasportieve gevechtjes bij gekomen. Van Aert heeft daardoor ook iets te veel gevechten met zichzelf moeten leveren."