Schepen Kennis na de kritiek op het fietsbeleid: “Wagens in de stad verbieden, is asociaal”

Na het derde fietsongeval met dodelijke afloop in Antwerpen op erg korte tijd houden de oppositie in de gemeenteraad, fietsverenigingen en bezorgde ouders zich niet langer in. Antwerps schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) blijft echter pal achter zijn beleid staan. “De wagen uit de stad verbieden zou asociaal zijn”, aldus Kennis.

joro, SVW

Op de gemeenteraad maandagavond maande de voltallige linkse oppositie schepen Koen Kennis aan om van fietsveiligheid een topprioriteit te maken, om zwarte kruispunten sneller conflictvrij te maken en om een minder autovriendelijk beleid te voeren.

Schepen Kennis beet echter van zich af en benadrukte dat het stadsbestuur wel degelijk meeleeft met de slachtoffers en dagelijks werk maakt van de verkeersveiligheid. De kritiek van de partijen Groen, PVDA en sp.a vindt hij dan ook misplaatst en ingegeven door een anti-wagen-ideologie.

Lees ook: Maat is vol voor oppositie: “Hoeveel doden moeten er nog vallen?” en “de krokodillentranen zijn misplaatst”

“Ik werk aan de verkeersveiligheid op basis van de verkeerssituatie van vandaag”, zegt Kennis. “De oppositie discussieert over verkeersveiligheid alsof er geen wagens in de stad rijden. Ik wil mensen aansporen om op een andere manier met de wagen naar de stad te komen, maar ik ga het ze niet verbieden. Dat laatste zou asociaal zijn. Bovendien knijp je de stad dan dood. Ik werk dagelijks aan het verhogen van de verkeersveiligheid met verschillende maatregelen en ingrepen. Elk verkeersslachtoffer is er één te veel. Toen ik het nieuws hoorde van de dode fietser, ging dit bij mij door merg en been.”

Themacommissie

Het district Antwerpen neemt ondertussen zelf het initiatief om een themacommissie te organiseren over de verkeersonveilige punten. “We nodigen experts uit om elk punt met ons te bekijken en te zoeken naar oplossingen op korte, middellange en lange termijn”, zegt districtsraadslid Jan Braeckmans (CD&V). “We doen al veel rond verkeersveiligheid, maar we moeten ons de vraag durven stellen of het genoeg is.”

Lees ook: Fietsersbond wil screening van alle kruispunten in Antwerpen

Het toenemende aantal ongevallen met fietsers laat de redactie van Gazet van Antwerpen niet onberoerd. Daarom vragen we u om gevaarlijke verkeerssituaties voor fietsers te melden in de provincie Antwerpen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER