Direct naar artikelinhoud
Frankrijk-België

De Franse pers over de Rode Duivels: "Wie blij was België en niet Brazilië te treffen, kan zijn enthousiasme maar beter temperen"

De cover van 'Aujourd'hui en France'.Beeld Aujourd'hui en France

Morgen nemen de Rode Duivels het in de eerste halve finale van het WK op tegen Frankrijk. Hoe kijken onze zuiderburen uit naar de match? Dit schrijven de Franse kranten.

De statistieken zijn alvast in ons voordeel. Le Figaro brengt een overzicht van de meest markante confrontaties tussen Frankrijk en België. De landen troffen elkaar al 73 keer – daarvan werden 24 wedstrijden gewonnen door Frankrijk, 30 door België en 19 keer was het gelijkspel.

De sportkrant L'Equipe steekt zijn bewondering voor coach Roberto Martínez niet onder stoelen of banken. "Hij werd lang bekritiseerd, maar Martínez is erin geslaagd de meningen te doen keren door de Rode Duivels naar de halve finales te slepen", aldus de krant.

Potentieel gif

RTL waarschuwt dan weer voor 'DHL' – of De Bruyne-Hazard-Lukaku, de "drie te vrezen krachten bij België". "We wisten van de Rode Duivels al dat ze getalenteerd waren, maar ze ontpopten zich tot een grootse ploeg", schrijft de commerciële zender op zijn website. "Wie blij was België, en niet Brazilië te treffen, kan zijn enthousiasme maar beter temperen. Want als er één team is dat vandaag een potentieel gif vormt, is het deze Belgische selectie."

De krant Libération noemt de prestatie van de Belgen tegen Brazilië "de meest weergaloze prestatie in hun geschiedenis". De krant is onder de indruk van het vertrouwen dat "wonderkinderen" Hazard, De Bruyne, Lukaku en co. uitstralen. "Van alle selecties die op dit Russische WK hun opwachting maakten, leek niemand vanaf de eerste dagen van de competitie meer vertrouwen te hebben en zekerder te zijn van zijn sterktes en kansen."

'Wie blij was België en niet Brazilië te treffen, kan zijn enthousiasme maar beter temperen'
RTL

Kuifje vs. Asterix en Obelix

België-Frankrijk, dat is ook een confrontatie tussen Kuifje en Asterix en Obelix, zo blijkt. L'Equipe, Le Journal du Dimanche en Le Parisien/Aujourd'hui en France blikten gisteren op hun voorpagina al vooruit met deze striphelden. 

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Thierry Henry

Een verhaal dat tot slot in zowat alle kranten opduikt, is dat van legende Thierry Henry, Frans topschutter en hulptrainer bij… de Rode Duivels. Dat het pijn doet, is duidelijk. "De beste spits in de geschiedenis van Frankrijk – 51 doelpunten in 123 caps – speelt dinsdag tegen Les Bleus in Sint-Petersburg", mijmert Le Parisien. "Een situatie die op een farce lijkt, maar die volgt op een ontstellende geschiedenis." Le Monde heeft het zelfs over "een pact met de duivel".

Ook in het WK-programma van het Franse tv-station CNews liepen de emoties hoog op toen het onderwerp aangesneden werd. "Het is onmogelijk wat hier gebeurt. Kunnen jullie het je inbeelden, als Thierry Henry ons uitschakelt? Het is schandalig wat hij hier aan het doen is", zei sportjournalist en voetbalauteur Gilles Verdez, die vindt dat Henry zich gedurende enkele dagen van het WK zou moeten distantiëren.