Direct naar artikelinhoud
Wonen

Het huis van de toekomst schuif je gewoon tussen twee andere

Steven Vromman, ook bekend als Low Impact Man, en Michiel De Backer bij een van de Ark-Shelter woonunits.Beeld Wouter Van Vooren

Het inschuifhuis is goedkoper, ecologischer en vooral veel sneller klaar dan een traditionele nieuwbouw. In Gent hopen ze met dat nieuwe type woning de wooncrisis het hoofd te bieden. 

Wie in en rond Gent al eens op zoek ging naar een huurhuis of – erger nog – een koopwoning heeft er de krapte op de woningmarkt aan den lijve ondervonden. Een problematiek waar trouwens niet alleen Gent mee te kampen heeft, maar alle centrumsteden. De sterk stijgende huizenprijs is slechts één facet van wat dan de wooncrisis heet. Aan de andere kant van het spectrum rukt immers de verkrotting op. Twintigduizend Gentse huizen, vooral rijwoningen, zijn in zo’n slechte staat dat afbreken en plaats maken voor nieuwbouw de enige overgebleven optie is. Alleen gebeurt dat vandaag veel te weinig. Bij Labland, een Gentse vzw die stedelijk wonen in al zijn facetten onderzoekt, weten ze hoe dat komt. “Voor particulieren lopen de kosten voor zo’n nieuwbouw heel snel op. Bouwpromotoren zijn dan weer niet geïnteresseerd in de meestal kleine en versnipperde lapjes bouwgrond die na zo’n sloop overblijven. Voor hen wordt het pas interessant als ze meerdere woningen tegelijk kunnen optrekken.”

In hun zoektocht naar een oplossing voor dat probleem kwamen de heren en dames van Labland bij Ark-Shelter terecht. Een beginnend bouwbedrijf dat belooft om goedkoper en vooral een stuk sneller woningen af te leveren dan hun concurrenten in de bouwsector. Daar slagen ze in door te werken met houten prefab-modules die ze in hun atelier in elkaar vijzen en afwerken. “Daardoor hoeven we geen rekening te houden met de weersomstandigheden en verliezen we ook geen tijd met het vervoer van materiaal en personeel naar de bouwwerf”, vertelt Michiel De Backer, die Ark-Shelter uit de grond stampte. “We werken bovendien uitsluitend met hout zodat we geen rekening hoeven te houden met de uitdroogtijden die je bij beton bijvoorbeeld wel hebt.” 

Wie sloop en opbouw op elkaar afstemt hoeft het amper een week of twee zonder dak boven zijn of haar hoofd te stellen

Glaspartijen

Op die manier blijft het hele bouwproces erg beperkt in tijd. De Backer: “Het bouwen van de modules duurt drie maanden, voor transport en plaatsing trekken we maximaal een week uit.” Het werken met steeds dezelfde modules maakt het bovendien mogelijk om het constructieproces te stroomlijnen. Wat dan op zijn beurt invloed heeft op de kostprijs van zo’n prefabwoning. Al is die term misschien een beetje oneerbiedig. Met de grote glaspartijen, badkamer met regendouche en een volledig in Scandinavische stijl afgewerkt interieur heeft de woonunit die Ark-Shelter bij wijze van kijkwoning in de Gentse wijk Muide-Meulestede parkeerde allerminst de looks van een prefab-budgetwoning. Allemaal troeven die van zo’n Ark-Shelter-woning het perfecte inschuifhuis maken. “De naam zegt het zelf", vertelt Steven Vromman van Labland. “Een huis dat je er, na de sloop van een bouwvallige woning, op dezelfde plaats opnieuw in kan schuiven.” Dat kan bovendien in een minimum van tijd. Wie sloop en opbouw op elkaar afstemt hoeft het amper een week of twee zonder dak boven zijn of haar hoofd te stellen. 

Glaspartijen
Beeld Wouter Van Vooren

Bij het stadsbestuur zijn ze het idee alvast genegen. Zolang maar aan alle bouwkundige voorschriften wordt voldaan. Al betekent dat niet dat er binnen een paar maanden overal in Gent inschuifhuizen zullen opduiken. Er zitten immers nog een paar addertjes onder het gras. De kostprijs bijvoorbeeld. De initiatiefnemers maken zich sterk dat ze aan een prijs van 1.200 euro per vierkante meter bewoonbare oppervlakte kunnen bouwen. Dat mag dan al een stuk lager zijn dan de 1.500 euro die sleutel-op-de-deur-bedrijven meestal aanrekenen, wie een rijwoning van meer dan 100 vierkante meter wil, ziet het prijskaartje toch aardig aantikken. En dat terwijl die bouwvallige huizen nu net niet de meest kapitaalkrachtige bewoners hebben.

Stukje van de puzzel

“De inschuifhuizen zullen het Gentse woonprobleem niet in hun eentje oplossen”, zegt Vromman. “Dat beseffen we ook wel. Maar ze kunnen wel een stukje van de puzzel zijn. Labland mikt met het project op huiseigenaars die nu niet goed weten wat ze met hun verouderd pand aan moeten vangen. Renovatie of nieuwbouw vinden ze te duur en te omslachtig en dus gebeurt er met die oude woningen helemaal niets.  Het inschuifhuis kan voor die specifieke groep een oplossing zijn.” 

Stukje van de puzzel
Beeld Wouter Van Vooren

Alleen is er voorlopig nog geen voorbeeldwoning om die eigenaars over de streep te trekken. Meer nog, hoewel Ark-Shelter ondertussen al meer dan 70  bouwprojecten in België tot een goed einde bracht, zat daar nog geen enkele rijwoning tussen. Het is nu dus zaak een eigenaar met zin voor avontuur te vinden die op zijn perceel zo’n eerste inschuifhuis wil laten optrekken. Op de site inschuifhuis.be is daarom naast alle info ook een contactformulier te vinden. “Wie een voor afbraak geschikt pand of een stuk bouwgrond heeft, kan ons dat via die weg laten weten", vertelt Vromman. “Het grote voordeel is dat het daarna erg snel kan gaan. Een paar maanden, meer hebben we niet nodig om een eerste inschuifhuis te bouwen.”