Berendrechtse graaf Daniël Le Grelle overleden

De Berendrechtse graaf Daniël Le Grelle is zaterdag op 96-jarige leeftijd overleden. Hij was sinds meer dan een halve eeuw de politieke vertegenwoordiger van de Antwerpse Polder en schreef bovendien ook een stuk Antwerpse geschiedenis. Hij zetelde van 1958 tot 1988 doorlopend in de Antwerpse gemeenteraad, eerst als onafhankelijke, later als vertegenwoordiger van de CVP. Hij verdedigde in het stadhuis, samen met de andere gekozenen uit de Polder, met hand en tand de belangen van de Antwerpse Polderdorpen die moesten wijken voor de havenuitbreiding.

Staf Delie

Berendrecht, Zandvliet en Lillo Fort werden door hem gered en zonder “de graaf” (zoals hij in de streek werd genoemd) hadden er ook delen van Stabroek ooit moeten plaatsmaken voor de haven. De reden waarom Le Grelle het nooit tot schepen heeft geschopt, ligt volgens velen in zijn onafhankelijk karakter. Als CVP’er is hij inderdaad nooit een partijslaaf geweest.

(Lees verder onder de video)

Le Grelle zou later mee de districtsraad Berendrecht- Zandvliet-Lillo oprichten en er zes jaar voorzitter van worden. Hij ontpopte zich ook als bewaarder van het erfgoed, stichtte de Heemkundige Kring en het Poldermuseum, wist het Reigersbos te bewaren. Met de Bourla-schouwburg en de Vlaaikensgang redde hij ook monumenten in Antwerpen zelf.

Graaf Daniel Le Grelle was van opleiding jurist en maakte carrière als bankier en bedrijfsleider. Hij is ook de man die als directeur van het keuringsbedrijf Vinçotte een groen certificaat invoerde. Als voorzitter hervormde hij het Belgisch Olympisch Comité tot het BOIC. Hij en zijn zoon stonden zestien jaar aan het hoofd van de commissie die de koning adviseert over de benoeming van de nieuwe adel. Zelf was hij van pauselijke adel, zodat zijn nazaten een grafelijke titel mogen dragen. De graaf was een man die, zowel de gewone man als, de groten der aarde ontmoette en hen niet zelden wist te charmeren. De familie deelt mee dat de uitvaart plaatsvindt in Zandvliet op 14 december om 11 uur. Daarna volgt de bijzetting in de familiekelder op het kerkhof in Berendrecht.