Het mysterie is opgelost: dit is dé Rik die bij elke wielerwedstrijd bedankt werd

Het afgelopen jaar waren wielerfanaten in de ban van “Merci Rik”, een slogan die tijdens de voorjaarsklassiekers meermaals op de grond gekalkt te zien was. Nu is het mysterie eindelijk opgelost en werd de identiteit van Rik onthuld.

Tijdens de voorjaarsklassiekers werd ‘Rik’ en ‘Merci Rik’ op de grond gekalkt op het parcours van 16 verschillende koersen van de Omloop, over Milaan-San Remo en Parijs-Roubaix tot Luik-Bastenaken-Luik. Velen vroegen zich af wie Rik nu juist is of was, en waarom hij zo uitvoerig bedankt werd.

“Henri L’Allemand, Rik voor de vrienden, is de grondlegger van het fietstoerisme in Limburg”, onthult Igor Philtjens, gedeputeerde van Erfgoed en Toerisme. Eind 19e eeuw belandde Rik in Hasselt en richtte hij er de allereerste wielerclub in de provincie op. “Hij inspireerde de afdeling Erfgoed tot een vernieuwend erfgoedproject van de provincie Limburg.” 

(Lees verder onder de foto)

Igor Philtjens bij de onthulling van de wieleractie ‘Merci Rik’.© Sven Dillen

“Onbewuste held”

In 1892 maakte Rik een meerdaagse fietstocht door heel Limburg. “Het uitgebreide verslag dat hij daarover schreef, publiceerde hij in 1893 als En Campine, onder het pseudoniem Rik L’All”, luidt het. “Zijn reisverslag werd zelfs opgepikt door de Franse sportkrant Le Vélo, dé internationale referentie in de fiets- en wielerwereld van die tijd.”

“Rik is een pionier, een onbewuste held”, zegt Philtjens. “We zeggen graag ‘merci’ aan de man die het fietsen in Limburg op de kaart zette en misschien ver daarbuiten. In een van zijn verslagen roemt hij Limburg zelfs als ‘een paradijs voor fietsers’. Waar hebben we dat nog gehoord? Merci, Rik!”, besluit Igor Philtjens.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen