Direct naar artikelinhoud
Defensie

Zo wil N-VA het leger aantrekkelijk en slagkrachtig maken

Zo wil N-VA het leger aantrekkelijk en slagkrachtig maken
Beeld Tim Dirven

Het Belgisch leger moet slagkrachtig en aantrekkelijk zijn, vindt de N-VA. De partij pleit daarom voor minstens 2 miljard euro aan extra investeringen. En militairen moeten straks ook risicovolle opdrachten in het buitenland kunnen uitvoeren.

Defensie is voorlopig nog geen verkiezingsthema en op vier dagen voor de stembusgang zal dat waarschijnlijk niet meer veranderen. Toch lanceert de N-VA vandaag haar plannen voor de komende legislatuur. De partij wil voortbouwen op de investeringen van de aflopende regeerperiode, waarin de centrumrechtse coalitie ruim 9 miljard euro heeft vrijgemaakt voor onder meer nieuwe gevechtsvliegtuigen, fregatten en mijnenjagers.

“De basis is gelegd, de N-VA heeft het leger weer op de kaart gezet, maar er zijn nog investeringen nodig”, benadrukken Theo Francken en Sander Loones, defensiespecialisten van de partij. “Onze strijdkrachten moeten ook in de toekomst de nodige middelen krijgen die noodzakelijk zijn om hun taken uit te oefenen. De N-VA wil daarom, indien men straks deel uitmaakt van een nieuwe federale regering, minstens 2 miljard euro extra investeren in het leger. Dit komt overeen met wat de legerleiding zelf onlangs vroeg aan de politiek. “We willen dat geld onder meer investeren in de modernisering van de kazernes”, zegt Loones. 

Oost- of West-Vlaanderen 

De N-VA pleit er ook voor om een van de landgevechtseenheden onder te brengen in Oost- of West-Vlaanderen. “Vandaag stellen we namelijk vast dat de rekrutering erg lijdt onder de afwezigheid van zo’n eenheid in de streek”, vervolgt Loones. Veel militairen wonen nu ver van hun werk. De meeste landgevechtseenheden zijn ondergebracht in het oosten van het land, een gevolg van de Koude Oorlog, toen de dreiging vanuit het oosten kwam.

De rekrutering van het snel vergrijzende leger verbeteren, wil de N-VA doen door Belgische militairen meer risicovolle opdrachten te geven in het buitenland. “Voor veel jongeren is het avontuur een belangrijke factor om militair te worden. Maar de Belgische soldaten die op buitenlandse missie gaan, mogen daar vaak niet anders doen dan de kampen bewaken”, zegt Francken. ”Terwijl hun collega’s uit andere landen wel opdrachten buiten het kamp krijgen. Voor de duidelijkheid: we willen geen cowboy spelen met onze militairen, maar we willen hen wel laten doen waarvoor ze zijn getraind.”