Direct naar artikelinhoud
NieuwsVerkiezingen 2024

Het 2 mei-offensief van De Wever: voor miljarden euro’s aan besparingen en geen nieuwe belastingen

N-VA-voorzitter Bart De Wever.Beeld Eric de Mildt

N-VA heeft donderdag haar ‘herstelprogramma’ gelanceerd. Dertig voorstellen die ervoor moeten zorgen dat België tegen 2029 aan de Europese begrotingsregels voldoet. Met voor miljarden euro’s aan besparingen en zonder nieuwe belastingen.

“Op 2 mei - de dag na het feest van de loze beloften - leek het ons goed om eens een ernstig werkstuk neer te leggen”, aldus partijvoorzitter Bart De Wever. Hij benadrukt dat de voorstellen in het herstelprogramma van N-VA als geheel aan het Planbureau zijn overgemaakt. Komende dinsdag stelt die overheidsinstelling haar doorlichting van alle partijprogramma’s voor.

Het zal niet verbazen, maar bij N-VA wil men besparen. Onder meer op de overheid. Het gaat dan om de werkingskosten van de overheidsdiensten, maar ook over de subsidiestromen (het veelbesproken ‘krantencontract’ moet weg en ontwikkelingshulp moet naar de deelstaten overgeheveld worden) en over de politiek zelf. N-VA stelt hier onder meer een verlaging van het aantal parlementsleden en een afschaffing van de Senaat voor. In totaal gaat het om een oefening van 3,7 miljard euro tegen 2029.

N-VA wil ook besparen in de sociale uitgaven. Kamerlid Sander Loones benadrukt dat die intussen 200 miljard euro bedragen - “wat onhoudbaar wordt”. Een sociaal-economische evergreen van N-VA is de beperking van de werkloosheidsuitkering in de tijd. De partij wil ook komaf maken met (te) gunstige pensioenstelsels. Bijvoorbeeld voor ambtenaren. Voor “de allerhoogste pensioenen” (die boven 3.500 euro) wordt een indexsprong bepleit.

In de gezondheidszorg wordt nog een jaarlijkse groei van 1 miljard euro voorzien boven op de index. Dat is minder dan vandaag, maar volgens N-VA wel “een blijvende forse investering” en dus geen besparing. De partij beseft dat ze zich hier op gevoelig terrein bevindt. In totaal wordt zo 4,5 miljard euro ‘vrijgemaakt’ tegen 2029.

Sander Loones, Bart De Wever en hoofd van de studiedienst Sven De Neef.Beeld Eric de Mildt

Kinderbijslag

Er wordt ook geld uitgegeven. Zo stelt N-VA een snelle lastenverlaging voor, via de afschaffing van de bijzondere bijdrage sociale zekerheid. Dat is de crisisbelasting ingevoerd door toenmalig premier Jean-Luc Dehaene in de jaren negentig. De lastenverlaging (1,2 miljard tegen 2029) moet werken lonend maken - nog zo’n evergreen van de Vlaams-nationalisten.

Kinderopvang moet 100 procent aftrekbaar worden. De btw op sloop moet terug naar 6 procent om de bouw aan te jagen. Ook voor veiligheid worden extra middelen voorzien. De verkoop van “niet-strategische” overheidsparticipaties in onder meer Belfius, Proximus en Ethias moeten samen tot liefst 10 miljard euro opleveren. Een deel van dit geld kan naar schuldaflossing gaan en een ander deel naar de versnelde heropbouw van het Belgisch leger. N-VA mikt op de NAVO-norm tegen 2029.

Nieuwe belastingen zitten er niet in het N-VA-begrotingsplan. Dus ook geen rijkentaks - een maatregel die veel linkse partijen eisen. De Wever: “Wij denken dat voor deze korf aan maatregelen zeker in Vlaanderen een politieke meerderheid te vinden valt. Daarna wordt het zaak om die federaal zo sterk mogelijk uit te spelen en te vermijden dat PS de begrotingsgesprekken duwt richting de 10 à 15 miljard euro belastingverhogingen.”

Als het van De Wever afhangt, gaat een toekomstig ‘minikabinet’ een tweetal jaar aan de slag met deze voorstellen om verder begrotingsonheil te vermijden. Intussen kan dan over een langverwachte confederale omslag gesproken worden.

Kinderbijslag
Beeld Eric de Mildt