Direct naar artikelinhoud

Lieke Martens uitgeroepen tot beste voetbalster ter wereld

Lieke Martens mag zich nu ook de beste voetbalster van de wereld noemen.

Martens en Wiegman waren niet op het gala, omdat ze zich voorbereiden op de kwalificatiewedstrijd met Noorwegen.Beeld AFP

De international, die afgelopen zomer met Nederland de Europese titel won, werd daartoe maandagavond uitgeroepen op het gala van de Fifa in Londen. Bondscoach Sarina Wiegman werd uitgeroepen tot 's werelds beste coach van een vrouwenteam in 2017.

Martens en Wiegman waren niet op het gala, omdat ze zich voorbereiden op de kwalificatiewedstrijd met Noorwegen. Die wedstrijd wordt vandaag in Groningen gespeeld. Eerder op de dag hadden ze hun prijs gekregen uit handen van Marco van Basten, in 1988 Europees kampioen met de mannen.

Martens had concurrentie van de Venezolaanse Deyna Castellanos en de Amerikaanse Carli Lloyd. Eerder al werd Martens, spelend bij Barcelona, gekozen tot de beste van Europa. Ook werd ze aangewezen als de beste speler van het EK, dat in Nederland werd gehouden.

Martens droeg de prijs op aan haar ouders, voor de onvoorwaardelijke steun door de jaren heen. Ze bedankte tevens haar coaches en ploeggenoten.

Wiegman kreeg de voorkeur boven Nils Nielsen, de bondscoach van EK-finalist Denemarken, en Gérard Precheur die met Olympique Lyon de Champions League won.

Bij de mannen streek Cristiano Ronaldo evenals vorig jaar met de eer. Lionel Messi en Neymar waren de andere genomineerden. Ronaldo's coach Zinedine Zidane is uitgeroepen tot beste coach. De 45-jarige Fransman won met Real Madrid zowel de Spaanse titel als de Champions League.

Martens droeg de prijs op aan haar ouders