Dit was de Antwerpse gemeenteraad: identiteitscontroles in zwembaden, oppositie beenhard voor Van Doesburg en “knoeiwerk”

Antwerpen -

In het Antwerpse stadhuis vond dinsdagavond een geanimeerde gemeenteraad plaats, de laatste voor de nationale verkiezingen op 9 juni. En dat was ook te merken aan de tussenkomsten van de gemeenteraadsleden en schepenen. Een bloemlezing van een raad met het nodige vuurwerk.

svw, debn
Dante Bellon
Dit was de gemeenteraad:
Dante Bellon

Premetrokoker tussen Schijnpoort en Sportpaleis zal niet gesloten worden, aldus schepen Koen Kennis

Ilse Van Dienderen (Groen) sluit de gemeenteraad af met een vraag over Oosterweel. "Er bereiken ons berichten van zeker drie kanten dat de premetrokoker tussen Schijnpoort en Sportpaleis mogelijk gesloten zou worden tijdens de Oosterweelwerken. Het zou te gevaarlijk zijn om die open te houden. Het zou gaan om enkele centimeters speling. In het verleden waren er al geruchten dat de koker afgesloten zou worden, maar bouwheer Lantis ontkende dat steeds. Nu duiken ze weer de kop op."

Ook Vooruit-raadslid Hicham El Mzairh heeft hier enkele vragen bij. "De premetro zal al in delen moeten afgesloten worden voor renovatiewerken tussen Groenplaats en Plantin. Als er nu nog enkele lijnen niet kunnen rijden aan Schijnpoort en het Sportpaleis... ik hoop dat het over niet meer dan een gerucht gaat. De mobiliteit rond onze stad moet gegarandeerd blijven tijdens de Oosterweelwerken."

Mobiliteitsschepen Koen Kennis (N-VA) zegt dat het "fake news is waarmee je mensen nodeloos ongerust maakt. Uw Antwerpse voorzitter, mevrouw Van Dienderen, had misschien even de telefoon kunnen nemen en mij of Lantis, of De Lijn, kunnen contacteren. Dat is al in de krant aangehaald. Lantis liet weten dat de kokers operationeel moeten blijven, hoe technisch complex ook, tijdens de Oosterweelwerken."
Dante Bellon

"Bij elke achterban hier zitten mensen die het niet goed voorhebben met de LGBTQI-gemeenschap": hoe staat het met veiligheid voor mensen uit de regenbooggemeenschap in Antwerpen

Afgelopen weekend vond in Brussel de jaarlijkse Pride plaats, het evenement dat bewustwording moet genereren voor mensen van de LGBTQI-gemeenschap. Het ideale moment voor Kevin Vereecken van N-VA om te vragen hoe ver Antwerpen als stad staat om de nodige veiligheid te voorzien voor de gemeenschap.

"Waar staan we als LGBTQI-gemeenschap", stelt Kevin Vereecken (N-VA) zich de vraag. "Ik stel verontrustende tendensen vast. Toen ik 25 jaar geleden in Antwerpen kwam wonen, was er geen probleem om arm in arm te lopen en een kus te geven aan mijn toenmalig lief. Nu durf ik dat niet meer met mijn echtgenoot, of we kijken goed rond om te zien of het veilig is. We zijn ook al toegeroepen geweest."

"Ik ben onlangs met de MUG nog naar een 17-jarige jongen geweest die zelfmoord wilde plegen omdat hij op school gepest werd omwille van zijn geaardheid. Zijn medeleerlingen weigerden op schoolreis met hem op de kamer te slapen. Het gaat om mensen van uiteenlopende etnische of religieuze achtergrond, niet enkel om mensen met Marokkaanse of Turkse roots. Ook onze Antwerpse Oost-Europeanen, Russen, Afrikanen ... gedragen zich steeds driester tegenover ons. Waar 25 jaar geleden holebi’s bewust naar Antwerpen kwamen omdat ze zich hier vrij en veilig voelden, begint zich stilaan een omgekeerde trend af te tekenen."

Vereecken stelt dat bij "elke achterban hier aanwezig mensen zijn die het niet goed voorhebben met mensen van de LGBTQI-gemeenschap. We kunnen dit probleem enkel aanpakken als we er samen iets aan doen."

Karen Maes (Groen) vertelt dat ze na de vorige commissie bespuwd werd. "Het was een beklijvende tocht. Meer en meer jongeren krijgen te maken met pesten op school dan vijf jaar geleden in België. Het is een zaak van het voltallige gemeentebestuur om ervoor te zorgen dat we in alle beleidsdomeinen kunnen werken aan een genderinclusie."

Bevoegd schepen Karim Bachar (Vooruit) antwoordt dat er een zeer breed beleid gevoerd wordt. "In de praktijktesten die we hebben uitgevoerd hebben we vastgesteld dat er geen discriminatie werd vastgesteld naar mensen van de gemeenschap. Er is een stadsbreed actieplan tegen polarisatie. We hebben een studiedag georganiseerd voor scholen. Leerkrachten die het moeilijk vinden om het bespreekbaar te maken in de klas krijgen onze ondersteuning. In Antwerpen is er geen plaats voor discriminatie. Hier moet iedereen Antwerpenaar kunnen zijn."

De burgemeester zegt dat hij terugblikt naar een eerder debat waarin hij zei dat hij oproept om melding te maken als mensen te maken krijgen met haat of dergelijke. "De politie zal u niet uitlachen. We hebben een korps dat openstaat voor eender wie. Daar steek ik mijn hand voor in het vuur."

Daarnaast geeft hij zijn collega Vereecken gelijk en betreurt hij het dat mensen de mensen nu de stad ontvluchten "om zichzelf te kunnen zijn". "In de jaren 60 waren wij de bakermat. En ja, in Antwerpen wonen nu eenmaal mooie mannen, maar helaas zal dit alles niet van vandaag op morgen opgelost zijn."
Dante Bellon

"Er dreigen menselijke drama's te gebeuren": Antwerpse oppositie haalt hard uit naar Els van Doesburg omdat duizenden kandidaat-huurders sociale woning dreigen te verliezen

24.255 kandidaat-huurders die bij Woonhaven op de wachtlijst staan voor een sociale woning, schreven zich al in voor het nieuwe Centraal Inschrijvingsregister (CIR). Dat betekent dat nog ruim 14.000 kandidaat-huurders dat nog niet deden. Zij dreigen hun plek en huurpremie te verliezen. En dat stemt Groen en PVDA alles behalve tevreden.

Mie Branders (PVDA) hekelt dat de kandidaat-huurders "weer vanaf nul" moeten beginnen. "Ook zij die op de wachtlijst staan, moeten dat doen." Ze vraagt zich af hoe dat herinschrijven tot nu al verlopen is.
Mie Branders (PVDA).
Mie Branders (PVDA). Joris Herregods
Karen Maes (Groen): "Onze zorg werd werkelijkheid. In de krant (Gazet van Antwerpen, red.) konden we lezen dat nog steeds 20.000 mensen zich niet hadden ingeschreven. Zij dreigen dus hun recht op wonen te verliezen. Dat is dramatisch. Dit is een heel ingrijpende procedure. U had als schepen, mevrouw Van Doesburg, de bevoegdheid om dit goed te laten uitvoeren. Er schort wat aan."

Daarnaast is Maes niet te spreken over het feit dat er laat werd gecommuniceerd. "Ook in het Vlaams Parlement zijn er vragen gesteld, maar het werd afgedaan als: 'jullie maken zich te veel zorgen'. Maar is het niet te laat nu? De kandidaat-huurders denken in het slechtste geval dat er geen vuiltje aan de lucht is. Nu pas zien we dat er affiches worden verspreid en welke gevolgen het kan hebben als ze zich niet herinschrijven." Ook zij vraagt zich af hoeveel mensen uit de boot zouden vallen en hoe het staat met de aanmeldingen.
Karen Maes (Groen).
Karen Maes (Groen). Joris Herregods
Schepen Els van Doesburg (N-VA) zegt dat Karen Maes blij zal zijn met haar antwoord. "Al vanaf dag 1 volgen we het plan van aanpak. 24.255 zijn intussen opnieuw ingeschreven in het centraal inschrijvingsregister, 14.673 nog niet. Misschien omdat zij dat ook niet meer wensen? Elke kandidaat-huurder werd persoonlijk aangeschreven door Woonhaven. Zij kunnen dat zelf regelen door letterlijk één druk op de knop, maar ze kunnen ook aan Woonhaven een volmacht geven om dat voor hen te doen. Nu worden ook de herinneringsbrieven verstuurd. De laatste brieven vertrekken midden juni." Ze zegt dat kandidaat-huurders ook bij tal van andere sociale diensten terecht kunnen."

"Er lopen ook gesponsorde advertenties op Facebook en Instagram", vervolgt de schepen. "We blijven dus inzetten opdat iedereen zich opnieuw kan inschrijven."
Schepen voor Wonen, Els van Doesburg (N-VA).
Schepen voor Wonen, Els van Doesburg (N-VA). Joris Herregods
Mie Branders (PVDA) reageert dat "niet iedereen bereikt wordt. En dat gaat over 14.000 mensen dan, zoals blijkt uit uw cijfers. U zegt dat ze op de private markt wonen, wat dacht u dan? En heeft u zelf al eens de proef op de som genomen? U moet 30 vragen beantwoorden als 'hoeveel geld wil u betalen aan gemeenschappelijke kosten'. Ja, liefst niets. Wat voor een vraag is dat? Je sluit jezelf dus uit door bepaalde antwoorden te geven. Wat als ik het geld niet heb? Ik vind het ongelooflijk dat u de situatie zo onderschat."

"U verbaast mij telkens weer", zegt Karen Maes (Groen). "Het is geen verschil van wereldbeeld, maar van doelgroep. U stelt dat het inschrijven eenvoudig is via Itsme, maar veel mensen kennen dat zelfs nog niet. Van een volmacht hebben veel mensen schrik, leg dat duidelijker uit in uw brieven. U noemt tal van organisaties op die meehelpen, maar waarom? Omdat zij willen opkomen voor mensen hun rechten. U had in het begin een campagne moeten opzetten, maar u laat het aan het veld en de sociale organisaties die al zoveel op hun brood hebben. We gaan naar menselijke drama's van mensen die hun recht op wonen verliezen door een ondoordachte procedure die u hebt doorgevoerd."
Dante Bellon

Groen hekelt "knoeiwerk" van schepencollege in RUP Pelikaan, "maar ik snap niet dat u elk bouwproject afbreekt. U bent hypocriet"

De Raad van State heeft vrijdag het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) Pelikaanstraat vernietigd. Dat RUP maakte hoogbouw mogelijk, met twee torens van maximaal honderd meter, en is omstreden omdat projectontwikkelaars destijds meebetaalden voor de opmaak ervan.

"Afgelopen vrijdag maakte de raad van state haar advies bekend over het ruimtelijk uitvoeringsplan voor de Pelikaanstraat. Het heeft het vernietigd", stelt Ilse Van Dienderen (Groen). "Met dit arrest komt er een einde aan het knoeiwerk van het college. Want dat is het echt. De impact qua mobiliteit en dergelijke was groot voor de bewoners."

Van Dienderen zegt dat er heel wat tegenstand was. "Zowel 'den Diamant' als heel wat buurtbewoners. Toch deed u door en nu blijft de stadskanker een stadskanker omdat u niet wilde luisteren."

Annick De Ridder, schepen voor stadsontwikkeling en ruimtelijke ordening (N-VA), zegt dat het "een louter technische aangelegenheid is. De windhinder is onderzocht in het hoogbouwrapport, maar niet op het niveau van het plan-MER. Het aspect van mogelijke windhinder moet geremedieerd worden op niveau van architecturaal niveau."

Daarnaast zegt ze dat Ilse Van Dienderen draagvlak ondermijnt. "Ik zeg het nog eens: ieder project dat we proberen te ontwikkelen haalt u onderuit. Elke dag opnieuw. Ik lees wat u allemaal rond laat gaan. Het is vermoeiend. Het is hypocriet dat u altijd blijft hameren op betaalbaar wonen en dan elk project onderuit haalt. De auditeur zegt ook dat er geen bezwaar is tegen torens op de locatie, enkel de uitwerking moet gedetailleerder."

En daar is Van Dienderen niet mee gediend. "Er waren ook heel dure appartementen voorzien. Appartementen die niet betaalbaar zijn voor de modale burger. Ik hou u dus verantwoordelijk voor de vernietiging van dit RUP en dat deze stadskanker blijft."
Dante Bellon

"Als het brandt in Rouen, is dat dan nefast voor Antwerpen?": Claude Marinower vraagt hoe het met veiligheidsmaatregelen voor de Joodse gemeenschap staat

In Rouen, in de Franse regio Normandië, heeft de politie een gewapende man doodgeschoten die zou hebben geprobeerd om een synagoge in brand te steken.

Claude Marinower (Open VLD) maakt zich zorgen en zegt in de gemeenteraad dat wanneer het in Parijs regent, dan druppelt het in Brussel. Afgelopen week brandde het in een synagoge in Rouen. "Is dat dan nefast voor Antwerpen", stelt hij zich de vraag. "Er zitten hier partijen die, wanneer het gaat over antisemitisme, zelfs de gemeenteraad steeds verlaten. Ze hebben geen aandacht voor dergelijke problematiek."

De gewezen schepen vraagt of er naar aanleiding van de feiten in Rouen een verhoogde dreiging is voor Antwerpen? "Hebben er gelijkaardige incidenten zich voorgedaan of verhinderen kunnen worden? Zal u aanvullende maatregelen treffen, burgemeester?"

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) zegt dat voor het beveiligen van Joodse instellingen steeds nauw wordt samengewerkt met het OCAD. "Daarnaast staat het dreigingsniveau in ons land ook op 3. Er zijn geen concrete aanwijzingen of vergelijkbare incidenten geweest. Wel zijn er al een reeks incidenten geweest waarbij de politie altijd snel ter plaatse was. We zijn waakzaam en onderhouden goede contacten met de gemeenschap. Ik heb altijd opgeroepen om zaken te melden, en ik blijf dat doen."

Daarnaast zegt de burgemeester dat er vanuit Brussel nog geen orders zijn gekomen om de veiligheidsmaatregelen op te schalen.
Dante Bellon

Antwerpen tekent lijnen uit over hoe de stad er in 2040 moet uit zien: "Maar dit houdt geen rekening met de crisissen waarvoor we staan"

Het Antwerpse schepencollege geeft groen licht aan het nieuwe Strategisch Ruimteplan Antwerpen (SRA). “Het legt de krijtlijnen van het toekomstig ruimtelijk beleid van onze stad vast tot 2040”, zegt Annick De Ridder (N-VA), schepen van Stadsontwikkeling.

Ilse Van Dienderen (Groen) zegt tijdens de gemeenteraad even kritisch te blijven als afgelopen jaar. "Het plan is niet bestand tegen onder meer de wooncrisis en de klimaatuitdagingen waar we voor staan. Betaalbaar wonen is volstrekt afwezig. Er wordt verwezen naar een 'nog op te maken woonbeleidsplan'. Waarom ligt dat er nog niet? Het is nu dat er een wooncrisis woedt. Veel mensen vallen uit de boot en jonge mensen hebben niet de centen om in de stad te komen wonen."

Daarnaast zegt ze ook dat het plan geen rekening houdt met de klimaatcrisis. "De klimaatregisseur heeft er ook commentaar op en zegt dat er te weinig in staat. U zegt ook dat mobiliteit en ruimte niet hand in hand gaan, maar dat is wel zo. De autodruk in de stad is nog te groot en daar doet de stad niets aan. De adviezenronde heeft op de drie fronten niet tot een aanpassing geleid. We stemmen dus tegen."

Daniëlle Meirsman (N-VA) zegt dat het belangrijk is dat alle mensen kwalitatief moeten kunnen wonen met voldoende groen en ruimte. "Wat nu voorligt zal in de toekomst steeds verfijnd worden. De fractie is zeer tevreden met de inhoud van de plannen."

Hicham El Mzairh (Vooruit) bedankt iedereen die aan het stuk heeft meegewerkt. "Het is belangrijk om deze leidraad te zien als onderdeel van het nieuwe ruimteplan. "Onze stad zal de komende jaren nog enorm groeien. Nu kunnen we dat blijven doen. We zetten extra in op kwantiteit van groen en water in onze stad. Ook een stadsvlucht wordt voorkomen. De volgende legislatuur moet de principes verankeren."

Bevoegd schepen Annick De Ridder (N-VA) zegt dat het SRA geen mobiliteitsplan, klimaatplan of woonplan is. "Als we willen bijbouwen, dan zorgt dat voor betaalbaar wonen. U, mevrouw Van Dienderen, verzet zich steeds tegen elke steen die we opeen proberen leggen in de stad. Ik vind dat raar want u hamert steeds op het betaalbaar wonen. Meer bouwen betekent dat we het wonen betaalbaar kunnen houden."
Dante Bellon
Peter Mertens (PVDA) stelt zich de vraag wat er met premetrostation Groenplaats zal gebeuren. Binnenkort staan er werken gepland aan de Groenplaats en het kan dat daarnaast ook nog eens werken gepland staan aan het station waardoor die anderhalf jaar zou kunnen sluiten. Hij vraagt mobiliteitsschepen Koen Kennis (N-VA) om bij De Lijn aan te dringen dat de werkzaamheden samen zouden verlopen. 

Schepen Kennis bevestigt dat te zullen doen.
Dante Bellon

Mensen moeten identiteitskaart laten zien aan zwembad: "Als je niets van zin bent, dan heb je niets te vrezen"

De bezoekers aan het openluchtzwembad De Molen op Linkeroever kunnen zich verwachten aan identiteitscontroles. Dit moet het mogelijk maken om overlastbezorgers in de toekomst te weren uit het zwembad.

Niel Staes (Groen) zegt ontgoocheld te zijn dat er identiteitscontroles komen bij zwemmers deze zomer. "U verwijst naar de stad Gent dat zij systematische controles uitvoeren. Dat is niet zo. Zij kunnen wel een verbod krijgen om bijvoorbeeld de Blaarmeersen te betreden als zij al veroordeeld zijn voor overlast of andere feiten. in 2023 zijn er drie incidenten gemeld. Deze maatregel gaat bijzonder ver voor een problematiek die anders aangepakt kan worden. Dit gaat naar een totalitaire staat."

Ook Mie Branders (PVDA) is er niet over te spreken. "Als er maar drie incidenten zijn geweest dan klopt het niet met wat u zegt dat het altijd kommer en kwel is geweest. Het feit dat er ook al controles zijn geweest, is de gemeenteraad buitenspel zetten."

Bart De Wever (N-VA) antwoordt dat niet alle overlast politioneel vastgesteld wordt en dat er gewoonweg overlast is. "De zwembaden zijn ook vragende partij. Ik zie het probleem niet waarom je een eID moet laten zien als je gaat zwemmen. Als je niets fout wil doen, dan heb je niets te vrezen. Als dat niet je plan is, dan weet je dat we je een plaatsverbod zullen geven. We gaan de kruik te water laten."
Dante Bellon

Antwerpse oppositie kritisch voor uitbreiding aantal districtsschepenen: "Inhoud primeert, niet het aantal postjes"

Het Antwerpse stadsbestuur gaat de limiet optrekken voor het maximumaantal districtsschepenen per district. Al zien de districtsschepenen daar zelf de noodzaak niet van in. Tijdens de gemeenteraad is ook de oppositie kritisch.

Ilse Van Dienderen (Groen) laat verstaan dat ze met haar fractie tegen een uitbreiding van het aantal districtsschepenen. "We gaan voor de inhoud en niet voor de postjes. We zijn zeker wel voorstander om de districtsraden te versterken. Maar niemand geeft aan dat het nodig is om districtscolleges uit te breiden. Had de districten toch betrokken bij deze beslissing."

Open VLD'er Claude Marinower zegt dat er bij een rondvraag binnen zijn partij nuance gevraagd wordt. "Meer politici betekent niet per se beter. Het is belangrijk dat districten goed aan politiek kunnen doen dicht bij de burger. We vragen wel meer middelen, zeker administratief. Extra schepenen zijn geen prioriteit."

"N-VA wil anticiperen op de verkiezingsuitslag van 13 oktober", meent Anke Van dermeersch (Vlaams Belang). "Er zijn meer partijen nodig na de verkiezingen om een meerderheid te vormen waardoor er meer schepenposten nodig zijn. Het Vlaams Belang doet het goed in de peilingen dus dit is niet meer dan een nieuw soort cordon sanitair."

Schepen Koen Kennis (N-VA) roept op tot nuance. "Een districtsburgemeester, minstens twee schepenen en een maximum. We moeten voor 1 juni voor Borsbeek en de andere districten moeten vastleggen hoeveel schepenen er zullen zijn. Ik heb tot op vandaag geen vragen tot extra bevoegdheden gehoord, middelen wel. Districten hebben al gezegd dat ze geen extra schepen nodig hebben. En da's prima. Binnen de stad komen er 67 mandatarissen. Voor de rest van het arrondissement Antwerpen, dat ongeveer qua inwonersaantal even groot is, zijn er het dubbele."
Dante Bellon

Stofontwikkeling beperken bij werkzaamheden in Hoboken

Bij hoogdringendheid komt er een agendapunt bij. Er wordt een politionele verordening ingevoerd die maatregelen oplegt om de stofontwikkeling bij werkzaamheden te beperken in Hoboken.

Al is er nog wel onduidelijkheid. Zo vragen Franky Loveniers (N-VA) en Mie Branders (PVDA) zich af hoe burgers geïnformeerd worden. Branders stelt wel dat ze blij is dat er een verordening komt. 

Ilse Van Dienderen (Groen) zegt dat ook haar fractie de verordening goed zal keuren, maar klaagt tegelijk aan dat er weinig aandacht is gegeven in het verleden aan dergelijke zaken. "Ik hoop dat de stad nu korter op de bal zal spelen."

Bart De Wever (N-VA) zegt dat de verordening niet tijdelijk is. "Het gaat over historische vervuiling die bij grondwerken naar boven komt." Daarnaast zegt de burgemeester dat de aannemers ook al ingelicht zijn en er van hun kant "geen lakse attitude" is. "We gaan er in het begin wat sterker op toezien dat men de voorzichtigheidsmaatregelen in acht neemt."
Dante Bellon

Bart De Wever opent de zitting

Dante Bellon
Vanavond op de gemeenteraad:

Identiteitscontroles: Met een aanpassing in de politiecodex zal het mogelijk zijn om identiteitscontroles uit te voeren van de zwemmers. Er is eerst een proefproject in het openluchtzwembad De Molen op Linkeroever. Wie zich misdraagt, kan dan de toegang tot het zwembad worden geweigerd. Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) hoopt zo komaf te maken met overlastbezorgers. PVDA en Groen uitten tijdens de raadscommissie vorig week hun bedenkingen bij deze maatregel.

LEES OOK. Identiteitscontroles van bezoekers zwembad De Molen moet overlast terugdringen

Districtsschepenen: De districtsbesturen kiezen voor de volgende legislatuur hoeveel districtsschepen ze nodig hebben. Het nieuwe gemeentedecreet laat toe om het aantal op te trekken, maar de gemeenteraad moet dit wel eerst goedkeuren. Het Antwerpse districtscollege zou zeven leden mogen tellen, in Berendrecht-Zandvliet-Lillo en het toekomstige district Borsbeek vijf en voor de overige districten wordt de limiet op zes gelegd (inclusief districtsburgemeester). Groen, PVDA en Open VLD begrijpen niet waarom de mogelijkheid wordt geboden om het aantal districtsschepenen op te trekken.

LEES OOK. Stadsbestuur verhoogt maximumaantal districtsschepenen: “Waarom? We zijn met meer dan genoeg”

Strategisch Ruimteplan: Het nieuwe Strategisch Ruimteplan Antwerpen (SRA) staat op de agenda van de gemeenteraad voor goedkeuring. Het legt de visie vast op de ontwikkeling van de stad Antwerpen tot 2040.

LEES OOK. Schepencollege legt visie op stad tot 2040 vast

Wachtlijst sociale huurders: Mensen die op de wachtlijst staan voor een sociale woning moeten hun vraag herbevestigen. Als ze dit niet doen, vervalt hun vraag voor een sociale woning. 19.128 kandidaat-huurders die bij Woonhaven op de wachtlijst staan voor een sociale woning, schreven zich al terug in. Dat betekent dat ruim 20.000 kandidaat-huurders dat nog niet deden. Groen gaat schepen van Wonen Els van Doesburg (N-VA) hierover bevragen.

LEES OOK. Helft van kandidaat-huurders Woonhaven dreigt van wachtlijst sociale woning geschrapt te worden

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Politiek Antwerpen