Direct naar artikelinhoud
Tour de France

"Van Avermaet moet voor bolletjestrui gaan"

Eddy Merckx bij de voorstelling van de Tour 2019: "Dit eerbetoon doet enorm veel plezier."Beeld BELGA

De Ronde van Frankrijk start in 2019 in Brussel. Het is een hommage aan Eddy Merckx, die vijftig jaar eerder zijn eerste gele trui won. Met een sprintetappe en een ploegentijdrit kiest organisator ASO niet meteen voor typisch Vlaamse kost.

In 1969 won Eddy Merckx (72) zijn eerste van vijf Tours de France. Vijftig jaar later volgt er met de Grand Départ in Brussel en een passage door zijn voormalige woonplaats Sint-Pieters-Woluwe een mooi eerbetoon. "Dit doet enorm veel plezier", vertelde de 'Kannibaal' tijdens de parcoursvoorstelling in Brussel. "Die Tour van 1969 is het mooiste souvenir uit mijn carrière." Merckx schudde ook de hand van Tour-directeur Christian Prudhomme, wat als een einde van een slepend conflict met organisator ASO kon worden verstaan.

Met een eerste rit in lijn over de Muur van Geraardsbergen en de dag nadien een ploegentijdrit over de brede lanen van de hoofdstad, werd er voor een gevarieerd parcours gekozen. Het zijn geen ritten vol Vlaamse hellingen en kasseien, maar wat niet is kan nog komen.

Gevecht om geel

"Les Flamands sont trop gourmands." Wij Vlamingen zijn te gulzig, lachte Prudhomme. We moeten blij zijn dat ons land opnieuw een Tour-start mag vieren. Om meteen ook een parcours te vragen waarop de Vlaamse renners kunnen uitblinken, dat gaat een stapje te ver.

"Ik weet wel wat jullie willen, maar de Tour houdt ook van sprinters", zei parcoursbouwer Thierry Gouvenou. "Laat hen die eerste dag maar vechten om het geel. Dat levert gegarandeerd spektakel op."

"En waarom zouden de Belgische renners zich niet kunnen tonen?", vroeg Gouvenou zich af. "Op de Muur van Geraardsbergen zijn punten te rapen voor de bergtrui. We hebben er een beklimming van derde categorie van gemaakt: twee punten voor de eerste die bovenkomt, één punt voor de tweede. De Bosberg is vierde categorie, daar krijgt de eerste één punt. Ik daag jullie punchers uit. Waarom zou iemand als Greg Van Avermaet niet voor de bollentrui kunnen gaan?"

'De Muur van Geraardsbergen is derde categorie. De eerste renner boven krijgt daar twee punten voor de bergtrui'
Thierry Gouvenou, parcoursbouwer Tour de France

Ook verder in de rit heeft Gouvenou een verrassing gestoken: op 60 kilometer van de finish ligt er een kasseistrook van twee kilometer. Vlak ervoor of erna ligt een tussensprint, waar normaal bonificatieseconden te verdienen zijn. "Dat is het ideale moment om de finale te lanceren", zei hij. De finish aan het Kasteel van Laken ligt aan het einde van een strook van twee kilometer vals plat bergop. "Tactisch kan dat belangrijk worden."

Gouvenou liet verstaan dat het niet lang hoeft te duren vooraleer de Tour nog een keer naar ons land kan komen. En dan is een mini-Ronde van Vlaanderen of een mini-Luik-Bastenaken-Luik wel mogelijk. "De geesten zijn er klaar voor", zei hij. "Zelf moeten we als organisator creatief zijn. In de vlakke ritten gebeurt er niet veel meer, daarom moeten wij zorgen dat er meer pit in de ritten zit. Ik denk dat we in de nabije toekomst een klassieke rit kunnen krijgen in Vlaanderen of de Ardennen."