Direct naar artikelinhoud
Klimaattop

België weigert om verhoogde klimaatambities te onderschrijven in Katowice

Tien dagen geleden riepen zo’n 70.000 betogers in Brussel op om de klimaatambities te verhogen.Beeld EPA

Op de klimaatconferentie in Katowice (Polen) heeft ons land geweigerd om een ambitiestatement te onderschrijven, waarin erkend wordt dat de klimaatambities naar omhoog moeten. Al onze buurlanden en de Europese Commissie deden dat wel.

Het ambitiestatement was een initiatief dat buiten de officiële onderhandelingen viel en eerder als een politiek signaal gezien kan worden. De tekst stelt vooral dat de doelstellingen van het Parijs-akkoord uit 2015 enkel gehaald kunnen worden met verhoogde actie op korte termijn en betere langetermijnstrategieën. Geen harde engagementen, maar toch geeft België indirect de boodschap dat de klimaatambities niet aangescherpt moeten worden.

Daar waren zo’n 70.000 klimaatbetogers in Brussel het tien dagen geleden niet mee akkoord. Na het verzet tegen energiebesparing op de Europese Energieraad is het de tweede keer op korte tijd dat België zich geen ambitieuze partner toont.

Verschillende bronnen bevestigen dat vooral de Vlaamse regering, en specifiek N-VA, op de rem gingen staan voor het ambitiestatement. Tijdens een coördinatievergadering op de klimaattop zou bij monde van het kabinet-Homans gesteld zijn dat zoiets niet in lijn ligt met de interregionale klimaatafspraken. De minister reageert dat alle Vlaamse kabinetten bij deze beslissing betrokken zijn. In theorie kan België het statement later nog ondertekenen.