Direct naar artikelinhoud
Tv-recensie

Joris Hessels doet in ‘De Weekenden’ wat hij ook bij 'Radio Gaga' zo fantastisch deed: zonder omwegen de juiste vragen stellen

Joris Hessels doet in ‘De Weekenden’ wat hij ook bij 'Radio Gaga' zo fantastisch deed: zonder omwegen de juiste vragen stellen
Beeld de chinezen

Wat  maakt een televisieprogramma het bekijken waard? In de eerste plaats het verhaal. Dat heeft Joris Hessels alvast goed begrepen. Voor zijn nieuwe programma De Weekenden wist hij niet één maar negen steengoede verhalen te verzamelen.

Het concept van De Weekenden vraagt wat uitleg. In het programma gunnen negen mensen ons een jaar lang een inkijk in hun leven.  Ze filmen zelf wat ze meemaken en komen daar één keer per maand, tijdens een groepsweekend, over vertellen. Joris Hessels is, zoals hij het zelf plastisch omschrijft, de maïzena die het programma bijeenhoudt. 

Het lijkt aanvankelijk een wat stroeve bedoening. Tien vreemden, samen in één ruimte die het met elkaar over de grote gebeurtenissen des levens moeten hebben. Door de protagonisten op die manier samen te brengen dreigt zo’n eerste aflevering bovendien in een nietszeggend kennismakingsrondje te verzanden. 

Hessels doet in ‘De Weekenden’ wat hij ook bij ‘Radio Gaga’ zo fantastisch deed: zonder omwegen de juiste vragen stellen

Voorzetje

Gelukkig zorgt Hessels er eigenhandig voor dat nooit zo ver komt. Aan rondjes draaien of voorzichtig aftasten doet hij niet. Aan één voorzichtig voorzetje heeft hij genoeg om recht op zijn doel af te gaan. Hessels doet in De Weekenden wat hij ook bij Radio Gaga zo fantastisch deed: zonder omwegen de juiste vragen stellen. Op die manier komen zijn gasten én de kijkers heel snel tot de kern van de zaak. En die blijkt behoorlijk heftig. In het geval van Omar bijvoorbeeld die in een Syrische gevangenis moest aanhoren hoe zijn broer gefolterd werd. Of Kris die zijn vrouw aan kanker verloor en een paar maanden later dezelfde diagnose kreeg. Stuk voor stuk verhalen die er heftig inhakken.

Lees ook:

Joris Hessels.Beeld Joris Casaer

“Uitlach-tv is passé. Ik maak mensen liever schoon.”

Flitsend is De Weekenden niet en toeters en bellen zijn er ook amper. Maar die hebben de verhalen die Hessels’ weekendgasten vertellen ook niet nodig. Integendeel zelfs. De homevideos waarin ze, helemaal alleen, voor de lens van hun camera gaan zitten leveren net de meest intense momenten op. En die missen hun effect niet. Na de eerste twee afleveringen wil je als kijker absoluut weten hoe het de negen gasten van Hessels verder vergaat. En laat net dat de bedoeling van De Weekenden zijn. 

De Weekenden, woensdag en vrijdag, telkens om 21u15 op Canvas