Homans: “Dewinter heeft misbruik gemaakt van mijn afwezigheid”

Liesbeth Homans, voorzitter van het Vlaams Parlement, verwijt Vlaams Belang-parlementslid Filip Dewinter dat hij in juni 2023  “misbruik heeft gemaakt” van haar afwezigheid om als plaatsvervangend voorzitter een Vlaamse leeuw te plaatsen naast de voorzittersstoel.

wver
Bron: BELGA

Homans was toen afwezig om voor haar stervende moeder te zorgen. “Ik heb uiteraard niets tegen de Vlaamse Leeuw. Maar dat hij dat net doet op het moment dat ik mijn mama aan het verzorgen ben die haar laatste adem uitblaast, vind ik echt onmenselijk”, zegt Homans in een gesprek met Vlaams Parlement TV dat maandagavond wordt uitgezonden.

Homans maakt in het interview de balans op van de voorbije zittingsperiode. Zelf blikt Homans met “trots” terug op haar mandaat als voorzitter. Ze zou het ook geen straf vinden om opnieuw op de voorzittersstoel te moeten zitten. Homans is eerder parlementslid, minister en ook een korte periode minister-president geweest.

“We moeten natuurlijk de verkiezingen afwachten. Maar als ik echt moet kiezen, kies ik zonder nadenken voor voorzitter van het parlement”, klinkt het. Een minister krijgt volgens haar veel meer “negatieve kritiek”, terwijl ze als voorzitter “veel positieve energie” kreeg van de “goede contacten met de zeven partijen”.

(Lees verder onder de foto)

Sihame El Kaouakibi heeft volgens Homans “in dit parlement geen vinger uitgestoken”.© BELGA

El Kaouakibi

Aan sommige zaken houdt Homans duidelijk minder positieve herinneringen over. Naast de episode rond het vlagincident met Dewinter, waren er ook de perikelen rond Sihame El Kaouakibi. El Kaouakibi zetelde sinds het losbarsten van het subsidieschandaal rond het jongerenproject Let’s Go Urban als onafhankelijke in het parlement. 

Homans is niet mals voor El Kaouakibi. “Wat zij nu juist aan parlementair werk heeft gedaan, is mij een compleet raadsel. Ze heeft haar comeback met groot tromgeroffel aangekondigd in de media en met de camera in haar kielzog. Ze ging er opnieuw aan beginnen. Dat is intussen anderhalf jaar geleden. Als ik me niet vergis, hebben we haar nog welgeteld drie keer gezien”, aldus Homans.

“Wat mevrouw El Kaouakibi met haar parlementaire vergoeding heeft gedaan, dat zijn mijn zaken niet. Maar ze heeft in dit parlement geen vinger uitgestoken. Echt een schande voor de politiek.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer