Gedaan met roken terwijl je naar voetbalmatch kijkt of je riskeert GAS-boete

Rustig een sigaretje roken terwijl je naar de match van zoonlief staat te kijken. In Wemmel is het binnenkort gedaan. Er komt één rokersvak. Wie daar buiten een sigaret opsteekt, riskeert een GAS-boete.

tg

Arbeiders van de groendienst moeten na elk weekend massa’s peuken oprapen in het Marcel Van Langenhovestadion, genoemd naar de ex-burgemeester en gewezen topscheidsrechter, in Wemmel. Op de paden, maar ook op de grasvelden rond het stadion en zelfs op het synthetische veld waar weggegooide brandende sigaretten schade veroorzaken. Dat moet gedaan zijn.

Het gemeentebestuur heeft beslist om na de kantine nu ook een rookverbod in te voeren rond de speelvelden. Enkel buiten aan de kantine zal er onder een afdak nog gerookt mogen worden.

“Een drastische beslissing, zo een rookverbod in open lucht? Het is zoals je het bekijkt. Roken wordt toch meer en meer gezien als asociaal gedrag. Daarom zullen we het roken ontmoedigen. Zeker naar jongeren toe”, zegt burgemeester Walter Vansteenkiste (Lijst Burgemeester Wemmel).

De gemeente gaat nu verbodsborden bestellen die rond het stadion zullen worden geplaatst. “Als we zouden zien dat het verbod te veel genegeerd zou worden, zullen de gemeenschapswachten GAS-boetes kunnen geven. Hoe hoog die zullen zijn, dat moet nog beslist worden. Maar we willen zeker niet de boeman spelen en hopen op het gezond verstand van iedereen”, klinkt het nog.

In Nederland staat men op dat vlak trouwens al een stuk verder en hangen rond de meeste voetbalvelden, ook in het amateurvoetbal, aanduidingen dat er niet mag gerookt worden. En het wordt volgens de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond ook vrij goed nageleefd.

Ook bij ons wil de Koninklijke Belgische Voetbalbond werk maken van rookvrije stadions voor alle wedstrijden die ze organiseren voor de nationale teams. En ook het stadion van topclubs zoals Club Brugge heeft rookvrije tribunes. Volgens de club wordt dat verbod ook goed nageleefd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen