© BERT DE DEKEN

Vader over zoon: “Ik zal die 18 maanden uitzitten en daarna weet ik hem wel te vinden”

Dylan L. (20), de jongeman die een maand geleden nog zeven jaar cel kreeg voor een zware messteek in Geel, moest zich samen met zijn vader Eddy (47) verantwoorden voor drie diefstallen in Mol. Dylan L. wees zijn eigen vader aan als de dader van de diefstallen.

bvdl

Dylan L. en zijn vader Eddy kunnen samen niet meer door een deur, maar ze zaten maandag wel naast elkaar op het beklaagdenbankje van de correctionele rechtbank in Turnhout. De rechtbank veroordeelde Dylan L. een maand geleden nog tot een gevangenisstraf van zeven jaar voor een messteek in de hals van Henny Pina aan een appartement in Geel. Zijn vader heeft volgens het Openbaar Ministerie ook al een rijkgevuld strafverleden.

Het duo moest zich verantwoorden voor twee diefstallen in mei 2016 in een appartementsgebouw in Mol, waar vader en zoon toen samen verbleven, en voor een diefstal van laptops, een gsm en een televisie in een andere woning in Mol. De politie vond een groot deel van de gestolen spullen terug in het appartement van Dylan L.

“Beiden legden tegenstrijdige verklaringen af. Dylan L. bekende eerst dat hij samen met een vriend een diefstal had gepleegd, maar zei nadien dat zijn vader schuldig was”, zei openbare aanklager Veerle Van Gorp.

“Stelen was expertise van vader”

Dylan L. riskeert een celstraf van 14 maanden en zijn vader een gevangenisstraf van 18 maanden. “Dylan kreeg toen hij zeven jaar jong was al drugs van zijn vader om hem helpen te gaan stelen”, pleitte meester Julie Biebuyck, de advocate van de twintiger. “Hij had geen nood om diefstallen te plegen omdat hij werk en huisraad had. Stelen was de expertise van zijn vader.”

Vader Eddy L. ontkende ook zijn aandeel. Zijn advocaat wees op een verklaring van zijn dochter waarin ze stelde dat Dylan zijn vader wilde treffen. De sfeer was erg gespannen tussen Dylan en zijn vader op de rechtbank. “Ik zal die 18 maanden wel uitzitten en daarna weet ik hem wel te vinden”, sprak Eddy L.

Vonnis op 17 december.