© JAA

Paalstraat gaat weer open na vijf weken verkeersellende: handelaars en buurtbewoners halen opgelucht adem

De Paalstraat zal vanaf dinsdag opnieuw volledig berijdbaar zijn. Handelaars, wier klanten wegbleven, en bewoners van de omliggende wijken, die heel wat sluipverkeer te slikken kregen, halen opgelucht adem.

JAA

Of de hekken rond het kruispunt van de Paalstraat met de Jozef Jennesstraat dinsdagochtend al zullen weg zijn, is niet zeker. “Maar in de loop van de dag zeker wel”, laat de communicatiedienst weten. Ook het laterale weggetje op de Paalstraat gaat meteen terug open.”

Meteen komt een einde aan vijf weken verkeersellende. De Paalstraat is één van de drukste verkeersaders van Schoten. Automobilisten, maar ook vrachtwagenbestuurders en zelfs buschauffeurs zochten zich aanvankelijk een weg door de omliggende woonwijken Atheneum en Bloemendaal.

Sluipverkeer

Hoewel de politie controleerde op het verbod op doorgaand verkeer, verdween het sluipverkeer nooit helemaal. Op de Kopstraat, die als de alternatieve route werd aangeduid, was het vaak file rijden. De handelaars en horeca-uitbaters op het stuk Paalstraat tussen de Rodeborgstraat en de Brechtsebaan, klaagden dan weer steen en been omdat hun klanten er eenvoudigweg niet meer geraakten.

“Een percentage kan ik er niet op kleven, maar we hebben een serieuze klop gehad”, zegt Anja Bosmans, die een klein jaar geleden samen Jasmien Cassiers de ontbijt- en lunchgelegenheid Bar lieF opende. “De mensen vonden ons gewoon niet meer of werden afgeschrikt door de bewegwijzering en omleidingen. Gelukkig kunnen we er nu terug tegenaan. Schrijf maar dat er zondag nog veel plaats is voor onze speciale Bar lieF-brunch. Voor 25 euro all in word je hier dan echt verwend.

In de Jozef Jennesstraat gaat de aannemer intussen verder met het aanleggen van boordstenen, parkeerstroken en voetpaden. Tegen nieuwjaar zouden de parkeerstroken en een deel van de voetpaden af moeten zijn. Nadien volgt de verdere afwerking en een nieuwe toplaag in asfalt voor de Jozef Jennesstraat. De aansluiting van de riolering van Bloemendaal op de nieuwe buizen in die straat, was de oorzaak van de afsluiting. De vertraging in de uitvoering was te wijten aan de slechte ondergrond en de noodzaak tot het aanbrengen van meer fundering dan gepland.